Erkel Bánk bánjának rendkívüli előadásával ünneplik a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen - Külhoni Magyarok
Hírek

Erkel Bánk bánjának rendkívüli előadásával ünneplik a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen

Erkel Ferenc Bánk bán című operájának rendkívüli előadásával ünneplik szerdán a magyar kultúra napját Marosvásárhelyen.

A Kultúrpalota nagytermében színpadra lép Molnár Levente, Pánczél Éva és Röser Orsolya Hajnalka, vezényel Szüts Apor. Az előadást Novák Péter rendezte.

A Népújság című Maros megyei napilap tudósítása szerint a székelyföldi származású Molnár Levente az előadásról szóló hétfői sajtótájékoztatón katartikus előadást ígért a közönségnek. A világhírű énekes úgy vélekedett: „a kultúra a nemzet immunrendszere”. Nagyszerű dolognak nevezte, hogy olyanokkal állhat a marosvásárhelyi Kultúrpalota színpadjára, akiknek korábban segített elindulni a pályán.

Úgy vélte: 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében „olyan tetteket kell végrehajtani, hogy 100 év múlva is azt gondolják, milyen méltóságteljesen ünnepeltünk”. Úgy vélte: az előadás büszkévé fog tenni mindenkit a magyarságára, és arra hogy a magyarok milyen fantasztikus dolgokat hoztak létre. Molnár Levente azt is megjegyezte, jó dolog külföldi színpadokon fellépni, de az itthoni fellépés sokkal több izgalommal jár. „Itthon más, itthon meg akarom váltani a világot” – idézte a Népújság az énekest.

Novák Péter rendező szerint az előadásban fontos szerepet kapnak a karakterek, a történet, de benne van az az írói és zeneszerzői szándék is, hogy az éppen kortárs közönségnek megfelelő tanulságokat fogalmazzák meg. A rendező úgy vélte: lehet kultúra nélkül élni, de semmi értelme.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta: immár szokásossá vált, hogy a főkonzulátus és a Maros megyei önkormányzat a magyar kultúra napján nagyszabású közös eseményt szervez. Az eddigi előadásaikra órák alatt elfogytak a jegyek, most is óriási az érdeklődés.

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke megemlítette: hazakerül a Bánk bán előadása, hiszen a marosvásárhelyi Kultúrpalotát díszítő domborművek között az egyik éppen a Bánk bán egyik jelenetét ábrázolja. A politikus köszönetet mondott Magyarország kormányának és a Bethlen Gábor Alapnak, hogy ilyen rangos eseményt sikerült Marosvásárhelyre hozni.

A marosvásárhelyi rendezvényen részt vesz Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

MTI

Kapcsolodó cikkek