Fekete festékszóróval fújták le a magyar feliratot több helységnévtáblán - Külhoni Magyarok
Hírek

Fekete festékszóróval fújták le a magyar feliratot több helységnévtáblán

Több helységnévtáblán is fekete festékszóróval fújták le a magyar feliratot Udvarhelyszéken vasárnapra virradóra. Az egyik érintett település vezetője szerint egyértelműen etnikai indíttatású rongálás történt. A Makfalva községhez tartozó Hármasfalu bejáratánál is fekete festékszóróval festették le ismeretlenek a település magyar nyelvű megnevezését.

Egyelőre ismeretlen elkövetők Székelyudvarhelyen, Máréfalván és Székelyszentléleken is befestették a helységnévtáblák egy részét szombatról vasárnapra virradóra. Mivel kizárólag a települések magyar elnevezését fújták be fekete festékkel, feltételezhetően nemzetiségi vonatkozása is van a cselekménynek, magyarellenes provokációról lehet szó.

Székelyudvarhelyen a város Csíkszereda felőli kijáratánál a település végét jelző táblát festették le, Máréfalva Csíkszereda felőli végében a település kezdetét jelző táblát, Székelyszentlélek Székelyudvarhely felőli határában pedig mindkét helységnévtáblán befestették a magyar feliratot.

A Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség vasárnap reggel kapott bejelentést a cselekményről, már dolgoznak az elkövetők beazonosításán – nyilatkozta érdeklődésünkre László Szabolcs, az egység vezetője. Elmondta, a város kijáratainál térfigyelő kamerák működnek, de a felvételek tartalmáról érdemben még nem tud nyilatkozni. Mivel a város területén történt az eset, a helyi rendőrség foglalkozik az üggyel, viszont az még nem egyértelmű, hogy milyen jogi besorolást kap a tett. Ha rongálás gyanújával indul eljárás, akkor át kell adniuk az ügyet az állami rendőrségnek, ha kihágásnak minősül, akkor a helyi rendőrség mindenképpen megbírságolja az elkövetőket – közölte László Szabolcs.

Máréfalva polgármestere, Kovács Imre saját Facebook-oldalán is reagált a cselekményre vasárnap délelőtt. A bejegyzésben felhívta a figyelmet arra, hogy kizárólag a magyar feliratot festette le az elkövető.

„Az eset ismét arra emlékeztet minket, hogy az ország, amelyben élünk nem védi kellőképpen a kisebbségben élők jogait, ezzel is ellehetetlenítve a békés együttélést, etnikai feszültséget keltve. A rongálás mindnyájunkra nézve sértő, hiszen ezeknek a kétnyelvű tábláknak szimbolikus jelentőségük van, annak a bizonyítékai, hogy minden ember egyenlő tagja a közösségnek, nemzetiségétől függetlenül” – írja bejegyzésében.

Portálunk megkeresésére Kovács Imre elmondta, meglátása szerint az elkövetőknek van helyismerete, gyakran megfordulnak Udvarhelyszéken és előzetes terepszemlét is végezhettek, ugyanis Máréfalván éppen azon a helységnévtáblán festették le a magyar feliratot, amely kívül került a térfigyelő kamera látóterén. Ennek ellenére visszanézik a felvételek, hátha a képsorok alapján mégis sikerül az elkövetők nyomára akadni, és hétfőn feljelentést is tesznek a rendőrségen.

„Ez egy nagyon kitervelt munka volt” – fogalmazott a rongálásról Kovács Imre.

Mivel a lefestett táblák a 13A jelzésű országút mentén vannak elhelyezve, a településjelzések helyreállításában az Országos Útügyi Vállalat megyei kirendeltsége az illetékes. A vállalat gyorsan reagált az esetre: vasárnap délelőtt a lefestett máréfalvi és székelyudvarhelyi táblákat is eltávolították, nem sokkal 10 óra után már csak a festékszóróval befújt székelyszentléleki táblák voltak még a helyükön.

Frissítés: A Makfalva községhez tartozó Hármasfalu bejáratánál is fekete festékszóróval festették le ismeretlenek a település magyar nyelvű megnevezését. Noha az erről szóló Facebook-bejegyzésből nem derül ki pontosan, hogy a rongálás mikor történt, feltételezhetően azt a helységnévtáblát is a vasárnapra virradó éjjel festhették be. Hármasfalu Maros megyében található, alig több mint 60 kilométerre fekszik Székelyudvarhelytől, és a rongálások közti összefüggésre utalhat az is, hogy a falu ugyancsak a 13A jelzésű országút mentén terül el.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek