Felavatták a marosvásárhelyi magyar nyelvű felsőfokú oktatás háttérintézményét - Külhoni Magyarok
Hírek

Felavatták a marosvásárhelyi magyar nyelvű felsőfokú oktatás háttérintézményét

Ünnepélyes keretek közt avatták fel tegnap délután a Miskolczy Dezső Oktatásszervező és Egészség-szakpolitikai Innovációs Központot, amely a marosvásárhelyi magyar nyelvű felsőfokú oktatás háttérintézményeként működne. A létesítményre azért is volt szükség, mert az utóbbi években több ízben is előfordult, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar oktatói kiszorultak a saját épületükből.

Miskolczy Dezső orvosprofesszorról, a kolozsvári egyetem rektoráról, majd a második világháborút követően Marosvásárhelyre költözött orvosi tanszékének vezetőjéről elnevezett központot avatott a Studium-Prospero Alapítvány. A vásárhelyi Szentgyörgy utcai egyházi ingatlanban berendezett központ afféle háttérintézményként elsősorban az anyanyelvű orvos- és gyógyszerészképzést szolgálná, ugyanakkor többi helyi egyetem oktatóinak és diákjainak is a rendelkezésére állna.

Emeli az egyetem rangját a központ

A tervek szerint a központ ünnepi eseményeknek, szakmai fórumoknak, továbbképzéseknek, valamint az egyetemet és a civil szférát érintő tárgyalásoknak a helyszíne lesz.

A központ egyelőre egy patinás rektori irodára emlékeztető, igényesen berendezett, hatalmas tárgyalóteremből áll, az ősztől viszont egy korszerűen felszerelt konferenciateremmel bővül.

Vass Levente államtitkár, alapítványi elnök és egyben ötletgazda abban reménykedik, hogy a központ nemcsak hogy segíti az egyetemet, de annak rangját is emeli. A hangzatos megnevezéssel ellátott létesítményre azért is volt szükség, mert az utóbbi években több ízben is előfordult, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar oktatói kiszorultak a saját épületükből, és egyházi vagy civil tulajdonban lévő épületekben volt alkalmuk összegyűlni. Arra is volt már példa, hogy a rektor tiltása miatt a magyar tagozat vezetője az udvari filagóriában volt kénytelen megtartani a sajtótájékoztatóját.

Miskolczy Dezső érdemei

Az egyetem magyarellenes vezetői nem csak a kollégáikat nem látják szívesen házon belül, de az alapítónak számító Miskolczy Dezsőtől is idegenkednek. A magyar tagozat képviselői azt szerették volna, ha az intézmény a Marosvásárhelyhez semmiként nem kötődő George Emil Palade neve mellett az 1978-ban Budapesten elhunyt, Magyar Örökség-díjas orvosprofesszor nevét is felveszi. Miskolczy, aki a világégés után magyar állampolgárként Kolozsvárról Szegedre vagy Budapestre is telepedhetett volna, Marosvásárhelyen folytatta munkáját, pontosabban kezdte újra, hiszen a kosárdombi egyetemet szinte a nulláról kellett létrehozni.

Amint videóüzenetében a fia, Miskolczy Ambrus történész fogalmazott: a valamikori hadapródiskola épülete, amelyet kiutaltak az akkor kizárólag magyar nyelvű orvosképzésnek, valóságos szemétdomb volt. Apja és kollégái viszont rövid időn belül jó hírű egyetem rangjára emelték.

Munkássága miatt Miskolczy Dezsőt magyarok, románok egyaránt becsülték és értékelték. Példa erre Mihail Sadoveanu író és Alexandru Moghioroş munkásmozgalmi aktivista, későbbi miniszterelnök-helyettes, akik nagyobb gond esetén kimondottan a Baján született orvoshoz fordultak segítségért. Miskolczy ugyanis rendkívül képzett orvos és jó oktató volt, mint ahogyan egykori tanítványa, Jung János nyugalmazott professzor, a Studium elnöke fogalmazott.

Ki kell állni a nemzeti érdekek mellett

A tanszékvezető érdemeit emelte ki az ünnepélyen jelen lévő Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is. Mint mondta, Miskolczy nélkül nem biztos, hogy létrejött volna a vásárhelyi orvosi egyetem. „Személyes példája, az, hogy Marosvásárhelyre telepedett, bizonyítja, hogy soha nem szabad megfutamodni, ellenkezőleg: ki kell állni a nemzeti érdekek mellett” – nyilatkozta Potápi.

Kérdésünkre, hogy miután egyre nyilvánvalóbb, hogy sem a tanári gárda, sem a romániai magyar érdekképviselet nem képes megakadályozni az anyanyelvű oktatás fokozatos kiszorítását a MOGYTTE-ről, Budapest szándékozik-e politikai és diplomáciai lépéseket megkísérelni a helyzet visszafordításáért, az államtitkár elmondta, az elmúlt tíz-tizenegy évben a kormány minden egyes lépését az érintettek konzultálása után lépte meg.

„Ez így van a MOGYTTE esetében is. Egyértelműen az az irányunkba megfogalmazott politikai kérés, hogy álljunk ki az egyetem mellett, támogassuk az önálló magyar kar létrehozását. A magyar kormány ezt az álláspontot képviseli” – szögezte le Potápi Árpád János.

MTI

Kapcsolodó cikkek