Félreértés vagy félremagyarázás? Így látja a román sajtó Orbán Viktor Facebook-posztját - Külhoni Magyarok
Hírek

Félreértés vagy félremagyarázás? Így látja a román sajtó Orbán Viktor Facebook-posztját

A román hírportálok egy része – például a Hotnews és a G4Media – „kiszúrta” magának Orbán Viktor szerdai Facebook-bejegyzését, azt állítván, hogy a képen szereplő földgömbön kivehető Nagy-Magyarország-térképpel a magyar miniszterelnök Klaus Iohannis Erdély „kiárusítására” vonatkozó kijelentésére reagált. A magyar kormányfő a szerdai történelem érettségin résztvevőknek kívánt sok sikert a közösségi oldalán.

A román sajtóban úgy tálalják Orbán bejegyzését, hogy az „válasz” Klaus Iohannis román államfő múlt heti nyilatkozatára, amikor is a Szociáldemokrata Pártot (PSD) Erdély magyaroknak történő „kiárusításával”, az RMDSZ-szel és Orbán Viktorral kötött „titkos egyezséggel” vádolta meg.

Iohannis a Székelyföld autonómiatervezetének képviselőházi hallgatólagos elfogadása után, a törvénytervezet szenátusi elutasítása előtt mondta el beszédét, amire Orbán Viktor két nappal később egy rádióinterjúban úgy reagált, hogy „egyelőre nem vesszük fel a kesztyűt”, és a román állam és elnöke iránti tiszteletre kért mindenkit, ugyanilyen magatartást várva el az erdélyi magyarokkal, a magyarországi magyarokkal és a magyar állammal szemben.

A Hotnews és a G4Media azt állítja, hogy a magyar kormányfő Iohannisnak üzent, utóbbi még azt is felelveníti, hogy a közelmúltban Románia, Szlovénia és Horvátország is tiltakozott az abouthungary.hu angol nyelvű magyar kormányzati portálon látható Nagy-Magyarország-ábrázolás miatt.

Orbán Viktor egyébként a szerdán történelemből érettségiző magyar végzős diákoknak kívánt sok sikert a fotóval Facebookon. A vizsgatételek között egyebek mellett – a kolozsvári születésű – Mátyás király külpolitikája is szerepelt.

Maszol

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke