Felsőfokú asszisztensképző szakot indít a Sapientia Csíkszeredában - Külhoni Magyarok
Hírek

Felsőfokú asszisztensképző szakot indít a Sapientia Csíkszeredában

Felsőfokú asszisztensképző szakot indít a jövőben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, amely hatalmas előrelépést jelent a térség egészségügyi fejlesztésében. A képzés elindítását bejelentő pénteki sajtótájékoztatón a felsőoktatási intézmény további terveiről is szó esett.

Új lehetőségeket és új távlatokat nyit a Sapientia székelyföldi oktatási stratégiájának tekintetében a felsőfokú asszisztensképző elindítása Csíkszeredában – mondta köszöntőbeszédében Tonk Márton, a felsőoktatási intézmény rektora.

Mint fogalmazott, az egyetem, a kórház, illetve a megyei tanács együttműködése révén az utóbbi években egyre hangsúlyosabbá vált Csíkszeredában a magyar nyelvű felsőfokú nővérképzés elindítása, a feltételek megteremtésében pedig döntő rész vállal a magyarországi Semmelweis Egyetem is, azt vállalva, hogy első szakaszban székhelyen kívüli működési jogi formában fogadja be a képzést.

A két egyetem közötti megállapodás értelmében a felek arra törekednek, hogy a lehető leggyorsabban akkreditált szakként „telepítsék le” az ápolóképzést.

A rektor arról is szót ejtett, hogy a térség fejlődésében fontos szerepet kíván vállalni az egyetem, ezt bizonyítja, hogy nemrég Sepsiszentgyörgyön elindultak az önálló kar létrehozásához vezető folyamatok, továbbá egy nagyszabású campusépítési projekt is zajlik, illetve a Csíkszeredai Kar épületének megújulása is ennek része.

Fotó: Veres Nándor

Az egyetem szakportfóliójának a további erősítése is szerepel a jövőbeli tervekben: a sepsiszentgyörgyi szakkínálat bővítése, a sport és edző, illetve képzőművészeti szakok indítása mellett Csíkszeredában a „téli sportok” tagozattal szélesítenék az egyetem kínálatát.

A felsőoktatási intézmény arra törekszik, hogy a sportszakhoz hasonlóan két pillérre, Csíkszeredára és Székelyudvarhelyre alapozza az indítandó ápolóképzést.

Balogh Zoltán, a Semmelweis Egyetem klinikai kapcsolatokért felelős dékánhelyettese a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, megkezdődött a folyamat, de még „messze a munka vége”.

Fotó: Veres Nándor

Elmondta, az egyetem az orvos-, illetve a gyógyszerészképzésen túl paramedikális szakemberképzést állította a legfontosabb feladatául. Kiemelte, a jövőbeni együttműködésben nemcsak a programjaikat szeretnék megosztani a Sapientia egyetemmel, hanem az oktatói csapatot is felkészíteni azokra a korszerű oktatási módszerekre, technikákra, amelyek révén manapság Magyarországon és világszerte zajlik asszisztensképzés.

Mint mondta, óriási szükség van a térségben ennek létrejöttére, hiszen nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy minél jobban fejlett az ápolóképzés rendszere, annál hatékonyabb a biztonságos és magas színvonalú egészségügyi ellátás.

Fotó: Veres Nándor

A Sapientia nem csak infrastrukturálisan kíván fejlődni, hanem humán tőkeként, a velük szemben megfogalmazott társadalmi igényeknek eleget téve is – fogalmazott Lázár Ede, a Csíkszeredai Kar dékánja. „Néhány éve kezdődött az együttműködési folyamatunk a csíkszeredai kórházzal, ennek részeként érkeztünk el ma oda, hogy készek és képesek vagyunk arra, hogy Csíkszeredában felsőfokú ápolóképzés legyen. Ebben az együttműködésben kulcsszerepet játszott a Semmelweis Egyetemmel való megállapodás” – hangsúlyozta a dékán. Jelenleg azon dolgoznak – folytatta –, hogy elkészüljön az akkreditációs dosszié, ez akár már idén ősszel megvalósulhat.

Konrád Judit, a csíkszeredai kórház menedzsere azt emelte ki, hogy erre a képzésre szüksége van a kórháznak, a szakmának, de legfőképp a térség lakosságának, akik megérdemlik, hogy a legmagasabb szinten képzett szakemberek álljanak mellettük szükség esetén. Borboly Csaba, a kórház ügykezelését ellátó megyei tanács elnöke támogatásáról biztosította a feleket, ugyanakkor kihangsúlyozta, ma már nem egy „sima megyei sürgősségi kórház a csíkszeredai, hanem egy klinikai, ahol kutatások, egy tudatos továbbképzési összefogás zajlik”.

Fotó: Veres Nándor

A Sapientia egyetem a rendszerváltás utáni magyar politika egyik legnagyobb sikere, megvalósítása – mondta Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának főkonzulja, hozzátéve, hogy az utóbbi években óriási léptékű fejlesztéseken ment át a felsőoktatási intézmény, ami a jövőben tovább folytatódik.

Hogy ez a fejlesztés az egészségügyi területet is érinti, túlmutat az oktatáson, hiszen a térség egészségügyi ellátása színvonalának növekedésében is kulcsszerepet vállal az egyetem  – zárta a főkonzul.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek