Felvonulás helyett fotókiállítással emlékeznek a székely szabadság napjára Marosvásárhelyen - Külhoni Magyarok
Hírek

Felvonulás helyett fotókiállítással emlékeznek a székely szabadság napjára Marosvásárhelyen

Havazásban nyitották meg Marosvásárhelyen a Bethlen Gábor fejedelem szobra előtti fotókiállítást március 10-én délelőtt, amellyel nem csak az elmúlt években megtartott székely szabadság napjára emlékeznek a szervezők, hanem a székelység önrendelkezését is kérik. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) helyi szervezete ugyanis a koronavírus-járvány miatt idén is kénytelen volt lemondani a székely szabadság napján hagyományossá vált marosvásárhelyi tömegrendezvényről és az autonómiát követelő felvonulásról.

A szervezők nem hagyták nyom nélkül eltelni a székelység összetartozásának jelképes napját a járvány ellenére sem, és szabadtéri fotókiállítással idézték fel az elmúlt évek marosvásárhelyi felvonulásait és arcait a székely szabadság napján. A rendezvényt a Siculitas Egyesület szervezte a város polgármesteri hivatalával együttműködve, és az emlékezés jelképes helyszínéül Bethlen Gábor szobrát választották. Kerekes Péter marosvásárhelyi fotóművész az elmúlt évek március tizedikei felvonulásait örökítette meg képein, és a több száz fotója közül most negyvenet nagyítottak ki, és helyeztek el a fejedelem szobra előtti téren.

Megbukott a demokrácia vizsgáján

„Ez a nap és ez a kiállítás lehetőséget kínál arra, hogy áttekintsük az elmúlt évek történeteit, a székely szabadság napját Marosvásárhelyen” – nyitotta meg a fotókiállítást Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Mint hangsúlyozta, idén először partner a polgármesteri hivatal a március tizedikei rendezvényen, és a város egyik fontos terén állíthatták ki a fotókat.

A megörökített képeken olyan arcokat is láthatunk, akik már nincsenek az élők sorában: Fodor Imre, egykori marosvásárhelyi polgármester aggódó tekintetét, és Boldizsár Béla arcát, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kézdiszéki szervezetének tagját, aki az erdélyi magyarság és az autonómiaharc egyik legelkötelezettebb képviselője volt.

De egyik felvonulásról sem hiányzott Tőkés László sem, akit szintén lehet látni a fotókon – fogalmazott Izsák Balázs. Hozzátette, fontos emlékezni arra is, hogy még mindig vannak politikai foglyok, ilyen Beke István és Szőcs Zoltán, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistái. Az SZNT elnöke kitért arra is, ami idén március 8-án este történt: az Európai Parlament megfosztotta mentelmi jogától a katalán EP-képviselőket – Carles Puigdemont volt katalán elnök, Toni Comin és Clara Ponsati. „Megbukott a demokrácia a vizsgán, óriási szégyen, ennek még lesznek következményei. De biztos vagyok benne, hogy lesz itt még jobb világ” – fogalmazott Izsák Balázs, aki reményét fejezte ki, hogy a következő március 10-ét már a székelyek felvonulásával lehet ünnepelni.

Soha nem gondolta, hogy erre egyszer sor kerül

Kerekes Péter fotóművész a Székelyhonnak bevallotta, nagyon jó érzéssel tölti el az, hogy az évek alatt megörökített képei Marosvásárhely főterén, Bethlen Gábor fejedelem szobra előtt állnak. A fotóművész minden felvonuláson részt vett, és több száz, talán ezernél is több fotót készített ezeken. Feleségével közösen kiválasztottak 92 képet, tovább adták a szervezőknek, és ők abból kinagyítottak negyven fotót, amelyek végül a térre kerültek. A fotós hozzátette, megpróbálták úgy kiválogatni a képeket, hogy legyen benne megörökítve a felvonulás, a beszédek, arcok, huszárok.

A kiállítás március 10-14. között megtekinthető Marosvásárhelyen a Bethlen Gábor szobor előtti téren.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek