Filmbemutató Szepsiben a nemzeti összetartozás napja alkalmából - Külhoni Magyarok
Hírek

Filmbemutató Szepsiben a nemzeti összetartozás napja alkalmából

Június 6-án a Via Nova ICS szepsi alapszervezete 16 órára hirdette meg a római katolikus templom előtti téren azt a megemlékezést, melyet a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartottak.

Erről az eseményről portálunk már beszámolt. Arról is, hogy az ünnepségen részt vett egy küldöttség Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár vezetésével. Tagjai között üdvözölhettük Czimbalmosné Molnár Évát, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztálya osztályvezetőjét, aki korábban kassai főkonzul és pozsonyi nagykövet is volt, továbbá dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkárt, akit szintén nagykövetként ismertünk meg. Megjelent a nemrégiben kinevezett kassai főkonzul, dr. Hetey Ágota is.

Mindannyian Bartók Csaba filmes, a Szepsi Városi TV vezetője meghívására érkeztek. Ugyanis az ünnepség után – a koronavírus-járványra való tekintettel – száz meghívott vendég számára levetítette a Külhonba szakadt vármegyeházak című filmsorozat I. részét, mely nagyjából másfél óra alatt mutatott be 13 felvidéki városházát. Csak a komáromi és a tornai nem készült el.

A műsor elején A Három Királyok Produkció Jöjjön a fény című videoklipjét tekintettük meg, mely a nemzeti összetartozás napja alkalmából született.

Köteles László, a Csemadok általános alelnöke, a bemutató házigazdája rövid beszédében elmondta, száz év után ideje továbblépnünk. A Gulágot megjárt Olofsson Placid bencés szerzetes négy szabályt állított föl, melyek átsegítették a nem mindennapi nehézségeken. Az első: nem szabad sajnáltatnunk magunkat! Panaszkodni és elégedetlenkedni tilos, mert attól gyengébb lesz az ember. Helyette keresni kell az adott esemény okát. A második: keresnünk kell és észrevennünk az élet apró örömeit! A harmadik: az embernek meg kell mutatnia és cselekvéssel bizonyítania, hogy ő értékes! A negyedik szabály: akinek van miben megkapaszkodnia, annak könnyebb.

A hívő embereknek könnyebb, mivel tudják, hogy Isten is akarja a túlélésüket. Ebből az is következik, hogy Isten a mi javunkat akarja! Hinni nem elég, hanem közösen cselekedni is kell!

Potápi Árpád János ünnepi beszédében egy 1945-ös tréfás szólást idézett: „Élvezd a háborút, mert a béke sokkal rosszabb lesz…” Ez érvényes 1918-ra és 1945-re is.

Számunkra a háború 1918-ban kezdődött. A „békekötés” után vette kezdetét Magyarország megszállása a csehek, románok és szerbek részéről, az összeomlásra vártak az új államok.
Törvényszerű volt? Száz év távlatából nézve, nem! Sohasem szabad másban keresni a hibát, magunkban kell! 1918-19-ben csak 4-5 ezer magyar fogott fegyvert. Amíg egy nép nem tudja magát megvédeni, nem számíthat semmi jóra. Napjainkra ért véget ez a háború. Számunkra ez volt a háború évszázada, mely telve volt tragédiákkal.

A Kárpát-medence legnagyobb népe vagyunk. A 21. század sikert hozhat számunkra, ha közösen valósítjuk meg céljainkat. De ez nem elég. A közép-európai népekkel közösen kell összefognunk. Egyes nemzetek a 20. században azt kapták jutalmul, amit mi büntetésül.

Mindenkinek tudatosítania kell, hogy ha nem fogunk össze, akkor nem tudjuk céljainkat megvalósítani! A történelmi megbékélés jó példája Szerbia.
Ez az ország ma Magyarország legbarátibb szomszédja. A szlovák kormányfő kijelentése is példaértékű. Kimondta, a múltat nem mi írtuk, a jövő viszont a kezünkben van! Örüljünk ennek a fejleménynek. Orbán Viktor sátoraljaújhelyi beszéde válasz a kinyújtott kézre.

A magyar kormány csak akkor tud segíteni, ha önök is segítenek önmagukon. Az évszázad a miénk, ha megvalósítjuk az összefogást. Egyik székely barátja üzente neki, hogy ebből a jó világból száz év is elég volt.

Ezután következett a vetítés. Megismerkedhettünk az egykori vármegyeházákkal, történetükkel és jelenlegi állapotukkal, kihasználtságukkal.
Kassa (Abaúj), Alsókubin (Árva), Aranyosmarót (Hont), Rimaszombat (Gömör), Ipolyság (Bars), Liptószentmiklós (Liptó), Nyitra (Nyitra), Pozsony (Pozsony), Lőcse (Szepes), Eperjes (Sáros), Trencsén (Trencsén), Turócszentmárton (Turóc) és Besztercebánya (Zólyom) követte egymást.

A film után Köteles László mindannyiunk nevében köszönetet mondott az alkotóknak, amiért ebben a formában lélekben visszakaptuk ezeket az épületeket. Bartók Csaba elmondta, a nehézségek leküzdéséhez néha cselhez is kellett folyamodniuk, máskülönben a filmeket nem tudták volna elkészíteni, majd bemutatta az alkotógárda jelenlévő tagjait. Köszönetet mondott Potápi Árpád Jánosnak is, amiért megtisztelték jelenlétükkel a bemutatót.

A sorozatot a Duna World fogja bemutatni. A további elszakított vármegyeházákról is készítenek filmeket. A 72 közül 49 vármegyeház került külföldi fennhatóság alá.

Minden jelenlévő egy míves kis fadobozt kapott, melyben USB-kulcson rajta van a sorozat első része.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek