Florin Cîțu március 15-ére: ma a Romániában élő magyar közösséget ünnepeljük, de a békés együttélést is - Külhoni Magyarok
Hírek

Florin Cîțu március 15-ére: ma a Romániában élő magyar közösséget ünnepeljük, de a békés együttélést is

A békés együttélést, a közös jövő megalapozását, az ország fejlesztését hangsúlyozza március 15-ei üzenetében Florin Cîțu, Románia miniszterelnöke, aki szerint „a különbségek nem választanak el bennünket, nem vagyunk vetélytársak, éppen ellenkezőleg, egységesnek kell lennünk a sokszínűségben”.

„Március 15. a magyarok ünnepe, a Romániában élő magyar közösség legfontosabb ünnepe. Kultúránkban és hagyományainkban különbözünk, de ezek a különbségek nem választanak el bennünket, nem vagyunk vetélytársak, éppen ellenkezőleg, egységesnek kell lennünk a sokszínűségben, erősebbekké és bölcsebbekké kell válnunk, együtt kell építkeznünk, értékeket kell teremtenünk” – fogalmaz a román kormányfő, akinek román és magyar nyelvű üzenetét az RMDSZ tette közzé hétfőn reggel.

Florin Cîțu aláhúzta egyúttal, hogy „a különbségek megértése és a másik értékeinek értékelése hozzájárul egymás megismeréséhez, és ezzel együtt egy harmonikus együttéléshez”.

Ma a Romániában élő magyar közösséget ünnepeljük, de a békés együttélést is, amelyet az elmúlt évtizedekben fejlesztettünk ki. Március 15-e egy jó alkalom arra, hogy a jövő felé forduljunk. Itt az ideje, hogy megalapozzunk egy közös jövőt, hogy közösen fejlesszük ezt az országot.

Meggyőződésem, hogy csak együtt teremthetjük meg azt az országot, amelyben élni szeretnénk” – hangsúlyozza Cîțu a továbbiakban.

„Az elmúlt évben mindannyian sok, eddig példátlan megpróbáltatáson mentünk keresztül. A világjárvány megtanított arra, mennyire fontos, hogy megbízható partnereid legyenek, és ezt a pillanatot közösen fogjuk átvészelni. Erőfeszítéseink és áldozataink egy jobb jövőt, és egy mindenki számára jobb életet hoznak majd el.

Kedves magyar nemzetiségű polgártársaim, ünnepük alkalmából a legjobbakat kívánom Önöknek. Isten éltessen minden romániai magyart!” – zárul a román miniszterelnök üzenete.

Románia legfőbb közméltóságai közül sokan köszöntötték a magyarokat március 15-e alkalmából a rendszerváltást követően, így tett többek között miniszterelnökként Emil Boc, Călin Popescu Tăriceanu vagy Adrian Năstase is. Államelnökként ugyanígy cselekedett 2004 és 2014 közötti mandátuma idején Traian Băsescu is, utódja, a szász származású Klaus Iohannis hivatalban lévő államfő azonban mindeddig egyetlen sort nem írt március tizenötödike alkalmából a romániai magyaroknak, a csendet aztán idén törte meg.

Krónika

Kapcsolodó cikkek