Folytatódik a muravidéki faluprogram - Külhoni Magyarok
Hírek

Folytatódik a muravidéki faluprogram

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) falufejlesztési programja, a Muravidéki Magyar Faluprogram 2020 júliusában indult útjára azzal a céllal, hogy anyagilag segítse a térség településeinek kisebb beruházásait. A fejlesztésekre, melyekre 27 falu nyújtott be programot, összesen közel 100 ezer eurót fordítanak.

A program keretében, amelyet a magyar kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogat, a falvak legfeljebb 4.000 eurós értékű hozzájárulásban részesülhettek. A tavalyi évben lezajlott első és második körben, illetve az idén zárult harmadik és negyedik kör végére összesen 71.000 euró dotációból számos felújítás, eszközbeszerzés és fejlesztés valósult meg, mint például helyi színpad és színpadi technika korszerűsítése, közösségi termek, konyhák felújítása, útszéli keresztek felújítása… Az eredményeket az MMÖNK vezetősége, Horváth Ferenc elnök és Bači Zsuzsanna alelnök munkatársaik kíséretében – február 11-én, április 26-án, illetve legutóbb június 2-án és 8-ám megtartott – terepszemlék alkalmával tekintették meg.

A június 2-i terepszemlét újabb együttműködési megállapodások aláírásával is egybekötötték – az MMÖNK 2020 októberében ugyanis felhívást intézett azon falvak képviselőihez, amelyek a korábbi kiírásra nem jelentkeztek. Ezzel pedig 2021-ben is folytatódik a falufejlesztési program a vegyesen lakott településeken, melynek kedvezményezettjei ezúttal az Őrség Művelődési és Turisztikai Egyesület Kapornak vonatkozásában, a Kisfalui Helyi Közösség, a Csekefai Helyi Közösség, a Szentlászlói Helyi Közösség és a Hídvég–Bánuta Helyi Közösség. A falvakban többnyire a faluotthonok, illetve a faluotthonok környékének rendezésére, játszóelemek felállítására fordítják a támogatást. A legújabb fejlesztések teljes értéke 24.200 eurót tesz ki.

Népújság

Kapcsolodó cikkek