Fúzióra készül az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt - Külhoni Magyarok
Hírek

Fúzióra készül az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) arra készül, hogy a szombaton Csíkszeredában tartandó küldöttgyűlésén határozatot fogad el a Magyar Polgári Párttal (MPP) való fúzióról, és kijelöli a két párt egyesüléséhez szükséges lépések menetrendjét. Erről Csomortányi István EMNP-elnök, és Toró T. Tibor, a párt ügyvezető elnöke beszélt a párt csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Csomortányi István kijelentette: a két párt tervezett politikai szövetsége, majd fúziója egy új erdélyi magyar egységnek a kiindulópontja lehet. Leszögezte: szükség van arra, hogy a 2020-as romániai önkormányzati és parlamenti választásokon az erdélyi magyar politikai szervezetek „ugyanabba az irányba húzzák a szekeret”. Ehhez az szükséges, hogy az erdélyi magyarság körében legnagyobb támogatottsággal rendelkező Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) is sikerüljön megegyezni. „Ha nem lesz megállapodás, annak mindannyian a kárvallottjai leszünk” – vélekedett az EMNP elnöke.

Csomortányi felidézte: az EMNP-nek a 2019-es európai parlamenti, majd elnökválasztásra is megvolt a javaslata a magyar szavazatok maximalizálására. Előbbinél a magyar pártok koalíciós jelöltlista-állítását, utóbbinál pedig a politikai szervezetek fölött álló jelölt állítását javasolták. Az RMDSZ azonban figyelmen kívül hagyta a javaslatukat, és ez meg is látszott az eredményeken.

A két párt fúzióját várhatóan csak az év második felében jegyzi be a bíróság

Toró T. Tibor hozzátette: az EMNP és az MPP fúzióját várhatóan csak az év második felében jegyzi be a bíróság, ezért arra készülnek, hogy első lépésben politikai szövetségre lép a két párt, és e szövetség vesz részt a nyári önkormányzati választásokon. Ez azt is jelenti, hogy jelöltlistáiknak hétszázalékos küszöböt kell átlépniük.

Toró szerint az új egység, amelynek megvalósítására törekszenek, nem lehet már olyan, amilyen 1990-ben volt az erdélyi magyarság egysége. Az egypártrendszerhez szerinte már nem lehet visszatérni. Azt kell elérni – jegyezte meg –, hogy a különböző szervezetek a közös érdekek mentén egy közös cselekvési terv szerint együtt dolgozzanak a közös célok eléréséért.

MTI

Kapcsolodó cikkek