Gulyás: soviniszta, a magyar nemzetiséget durván sértő kampányban vesz részt Iohannis - Külhoni Magyarok
Hírek

Gulyás: soviniszta, a magyar nemzetiséget durván sértő kampányban vesz részt Iohannis

Gulyás Gergely miniszter szerint a magyar kormánynak olyan mértékben kell konfrontálódnia a román politikusok részéről elhangzó nyilatkozatok ügyében, ami érdekében áll az Erdélyben élő magyaroknak.

A budapesti Miniszterelnökséget vezető miniszter erről csütörtöki online sajtótájékoztatóján nyilatkozott. Gulyás Gergely Klaus Iohannis román elnök magyarokat támadó nyilatkozatairól elmondta: a magyar kormány abból indul ki, hogy a határon túli magyarokért is van a magyar államnak felelőssége, ezt az alaptörvény is rögzíti, és az elmúlt tíz év politikai döntései is ennek megfelelően születtek. Közölte, olyan mértékben kell konfrontálódni ebben az ügyben, ami érdekében áll az Erdélyben élő magyaroknak.

Gulyás Gergely szerint az külön felháborító, hogy – jobb híján – a jelenlegi román elnököt támogatták szavazatukkal. Összegzése szerint valóban soviniszta, idegengyűlölő, a magyar nemzetiséget durván sértő kampányban vesz részt a román elnök, és jó lenne, ha azonnal felhagyna ezzel. „Semmi szükség arra, hogy a román-magyar kapcsolatokat, amelyek őszinteségében, jó minőségében érdekelt a magyar fél, a román elnök ilyenekkel rombolja, vélhetően aktuálpolitikai okokból” – idézte az MTI a Miniszterelnökséget vezető minisztert.

Krónika

Kapcsolodó cikkek