Gyermeknapon avattak magyar állami támogatással épült unitárius óvodát Székelykeresztúron - Külhoni Magyarok
Hírek

Gyermeknapon avattak magyar állami támogatással épült unitárius óvodát Székelykeresztúron

A Kárpát-medencei magyar óvodafejlesztési program keretében felépített unitárius óvodát avattak kedden, a gyermekek világnapján Székelykeresztúron.

A székelyföldi kisvárosban működő Berde Mózes Unitárius Gimnázium szervezeti egységébe épülő 600 négyzetméteres, egyszintes napköziotthonos óvoda épülete három óvodai csoport ellátására alkalmas. Az óvoda már a 2020-21-es tanév kezdetétől működik 67 gyerekkel, de a járványügyi korlátozások miatt mindeddig a hivatalos avatóünnepségre nem kerülhetett sor. A beruházás értéke 215 millió forint.

A székelykeresztúri unitárius templomban tartott óvodaavató hálaadó istentisztelet végén Grezsa István, az óvodafejlesztési programért is felelős miniszteri biztos azt a meggyőződését hangsúlyozta, hogy a 21. század a magyar nemzeti együttműködésre fog épülni. Hozzátette: a magyar nemzetrészek száz év törvényszerű szétfejlődés után élhették meg az összefogás élményét, és azt, hogy a magyar államnak nemcsak arra van képessége, hogy ezt kimondja, hanem arra is, hogy forrásokat állítson az összefogás, az együttműködés szolgálatába.

A miniszteri biztos kifejtette: ez a szent istváni eszme újraéledését jelenti. Azt is hozzátette azonban, hogy a Kárpát-medence nemcsak a magyaroké, hanem a románoké, szerbeké és szlovákoké is, és ezek a népek kezet tudnak nyújtani egymásnak.

Az új óvodát Rácz Norbert Zsolt püspöki titkár áldotta meg, és ő mondott köszönetet a támogatóknak, az építőknek is. Kovács István a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója köszöntésében arról beszélt, hogy a gyermekvállalás a semmirekellőnek, nevelhetetlennek tekintett, pimasz fiatalokat is felelősségük tudatára ébreszti. A gyermeket a kezükben tartva egyszerre értik meg, hogy mit jelent a felelősség, a múlt és a jövendő. Szerinte a közösség is akkor érti meg, hogy mi a küldetése, amikor befogadja a kisgyermekeket és a jézusi tanítást, amint ez az új óvodában történik.

Az óvoda bejáratánál Grezsa István miniszteri biztos, Kovács István egyházi közügyigazgató, Varró Margit iskolaigazgató, és Koncz Hunor János polgármester vágta el a szalagot.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Újabb támogatások intézményeinknek

    A VMSZ köztársasági szerepvállalásának köszönhetően most az állami költségvetésből – írja dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke