Gyertyagyújtás és főhajtás Székelyudvarhelyen a Székely Autonómia Napján - Külhoni Magyarok
Hírek

Gyertyagyújtás és főhajtás Székelyudvarhelyen a Székely Autonómia Napján

A koronavírus-járvány miatt nehéz körülmények között, de mégis megtartották  Székelyföld Autonómiájának Napját. Székelyudvarhelyen vasárnap délután gyertyagyújtással és főhajtással hívták fel a figyelmet az autonómiatörekvésekre.

A székelyföldi autonómia napján a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra biztatta szimpatizánsait, hogy ahol lehet, idén is tartsák meg a hagyományos őrtűzgyújtást a járványügyi intézkedések szigorú betartásával.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke napokkal ezelőtt közleményében közölte: szembe kell nézni azzal a helyzettel, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt a gyülekezési jogot több helységben korlátozták a hatóságok. Arra kérte a helyi szervezőket, hogy vegyék figyelembe a hatályos korlátozó intézkedéseket. Így tettek a székelyudvarhelyiek.

Betartott szabályok

A járványügyi helyzetre és a szigorodó óvintézkedéskre való tekintettel az SZNT helyi vezetői nem szerették volna, hogy az emberek egyszerre nagy számban legyenek jelen vasárnap a Bethlen-negyedi parkban, ahol a székelyföldi autonómiaigényre hívták fel a figyelmet. Éppen ezért arra kértek minden szimpatizánst, hogy a lehető leggyorsabban helyezzen el egy-egy gyertyát a földre kiterített Székelyföld térképen, majd főhajtás után távozzon a helyszínről.

Az említett okok miatt a beszédek is elmaradtak, sőt a nemzeti tanács e célból kiadott közleményét sem olvasták fel, inkább egy-egy kinyomtatott példányt kínáltak fel az érdeklődőknek.

Bíró Edit, az SZNT székelyudvarhelyi elnöke kijelentette, nem szerették volna, hogy megszakadjon a szervezet által 2013-ban útjára indított, Székelyföld autonómiáját követelő, figyelemfelkeltő rendezvény, idén azonban csak ennyit tehettek, hiszen az emberek egészségét kellett szem előtt tartsák.

Az eseményen egyébként lehetőség volt a nemzeti régiók védelme érdekében útjára indított európai polgári kezdeményezés aláírására is.

Székelyhon

Kapcsolodó cikkek