Győrfi Pál: győzelemre állunk a vírus elleni harcban - Külhoni Magyarok
Hírek

Győrfi Pál: győzelemre állunk a vírus elleni harcban

Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének előadásával és a kétnapos vetélkedő eredményhirdetésével ma kora este befejeződött a Kárpát-medencei magyar vállalkozók I. online találkozója, amelyet pénteken és szombaton összesen kétszáz résztvevő kísért figyelemmel. Megegyeztek abban, hogy bár az online térben is sikeres volt a találkozó, sok hasznos tanácsot, információt kaptak a mentoroktól, szakemberektől, jövőre személyesen szeretnének találkozni, Mezőkövesden.

Nyerésre állunk a koronavírus-járvánnyal folytatott küzdelemben, aminek több oka van – emelte ki a Kárpát-medencei magyar vállalkozók I. online találkozójának záró programján meglepetés vendége, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál az előadásában ennek indokaként elsőként azt hozta fel, hogy kellő időben és jó döntések születtek a járvány elején. – Magyarországon az volt a cél, hogy mivel nem tudjuk a járványt célzottan kezelni, a terjedését próbáltuk blokkolni, de legalább lelassítani, ami sikerült. Ennek érdekében nagyon kemény, de jó intézkedések születtek. Emellé pedig olyan lakossági magatartás társult, hogy amikor az emberek megkapták a szükséges figyelmeztetéseket, instrukciókat, akkor azokat be is tartották. Eddig ez egy sikertörténet, a fertőzések száma csökken, vagyis Magyarország nem lépett át a tömeges megbetegedések szakaszába – hangsúlyozta a szóvivő. Kifejtette, hogy gócok alakultak ki zártabb intézményekben, így például idősek otthonában, kórházakban, ahol a vírus terjedt, de a mindennapokban nagyon kicsi az esélye, hogy fertőzöttel találkozzunk. Egyelőre azért is jól állunk – mutatott rá Győrfi Pál –, mert a vírus reprodukciós rátája alapvetően két-három (egy beteg ennyi embert tud megfertőzni), de ez a szám most már egy alá süllyedt, vagyis a járvány visszaszorulóban van. A fertőzés esélye azonban mégis megvan, de most már az egészségügyi szempont mellett beléphetett az ország működőképességének a szempontja. Ezt azért is fontosnak tartja, mert ha a gazdaság rosszul működik, akkor az visszahat az egészségünkre is. A gazdaság újraindítása érdekében lassan, óvatosan és fokozatosan következhetnek az engedmények. Ennek hatásait a szakemberek folyamatosan figyelik, értékelik, és ennek alapján jöhetnek újabb engedmények, szükség esetén ismét szigorítások. Úgy fogalmazott, hogy összességében egyelőre optimisták lehetünk, a nyarunk jobbnak mutatkozik annál, mint amilyenre egy hónappal ezelőtt számíthattunk. A szakember figyelmeztetett azonban arra, hogy ősszel, nyálkás időben a vírusok újra éledhetnek, jöhet egy következő hullám, amire az ország felkészült. Reményét fejezte ki, hogy addigra elkészül a vakcina, és akkor védekezni tudunk majd a vírus ellen. Mint kifejtette: a világ összes releváns kutatólaboratóriumában azon dolgoznak most, hogy meglegyen az ellenszer. – Az emberiség történelmében még ekkora tudásösszegzés nem volt, mint most, a szakemberek megosztják egymással az eredményeiket, és nagy esély van rá, hogy akár őszre meglehet a vakcina. Emellett a gyógyszerek frontján is folynak komoly kutatások, itt az lenne a cél, hogy a koronavírus-fertőzötteknél a heves alsó légúti szövődményeket tudjuk kezelni – fűzte hozzá. A szóvivő megjegyezte azt is, hogy miközben a járvány sok munkát adott a mentőszolgálatnak, az alapfeladatok száma csökkent a kijárási korlátozás miatt.

Az Országos Mentőszolgálat vezetője a találkozón részt vevő vállalkozóknak azt hangsúlyozta, hogy ma a siker egyik fontos kulcsa a változásokhoz való alkalmazkodás képessége, erre a járvány is rávilágított. Ez kihívás, de ráadásul úgy kell megújulni, hogy közben meg kell tartani az alapvető értékeket is. Beszélt arról, hogy a vírust úgy kell legyőzni, hogy szem előtt tartjuk a vírus tulajdonságait, amely egyszerű, következetes, könnyen épít kapcsolatot, a környezetét jól használja, és élni akar. Szavai szerint nekünk is így kell viselkedni a koronavírussal szemben, és ezeket a tulajdonságokat érdemes a vállalkozások működtetésénél is alkalmazni a siker elérése érdekében.

Győrfi Pál előadásában beszélt az Országos Mentőszolgálatról is, amelyet valódi hungarikumnak nevezett, amely 133 éve működik, a jelenlegi formájában pedig 72 éve szolgálja a magyar lakosságot.  Kiemelte, hogy ha körülnézünk a világban, akkor nem nagyon találunk hozzá hasonlót, mert máshol jellemzően több kis szervezet dolgozik össze a mentésnél. Értéknek nevezte azt is, hogy a hazai mentőszolgálat a helyszínen, sokszor orvosi szintű ellátást nyújt, és nemcsak beszállítják a beteget a kórházba, ez is magyar sajátosság. – Ráadásul magas színvonalon látjuk el a feladatunkat, a nemzetközi mentőversenyeken rendre az élmezőnyben végzünk, sőt, előfordult, hogy meg is nyertük ezt a megméretést. Ennek a szervezetnek vagyok a szóvivője most már 19 éve – fogalmazott, hozzátéve, hogy éppen holnap, május 10-én ünnepeljük a mentők napját Magyarországon. Kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött a mentőszolgálat. A munkatársak ma már a világ legkorszerűbb mentőautóit használják, a mentők nagyon magas színvonalon és erős hivatástudattal, a legfejlettebb mentéstechnikai eszközökkel dolgoznak, és közben minden digitálisan működik. Munkájuk pedig akad bőven, hiszen egy évben összesen 1,2 millió alkalommal riasztják a mentőket, ami szavai szerint óriási szám. Az Országos Mentőszolgákat szóvivője zárszóként őrömét fejezte ki amiatt, hogy a Székely Nemzeti Tanács petícióján összegyűlt az egymillió aláírás, és szerinte ez a magyar összefogás sikere.

Győrfi Pál záró előadása után ismertették a vetélkedő eredményét, a versenyben a résztvevőknek egy, az előadásokkal kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteniük. Maguk a résztvevők is ajánlottak fel nyereményeket, így többek között székelyföldi és délvidéki hétvégét, ingyenes coaching szolgáltatást és design szájmaszk készletet. A Design Terminál egy három alkalmas üzleti mentorálást ajánlott fel, míg a nemzetpolitikai államtitkárság ajándékának köszönhetően két fő vagy egy család ellátogathat Budapestre, és nyerhet betekintést az államtitkárság munkájába.

Ezzel a kétnapos rendezvény – összességében már az ötödik vállalkozói találkozó, de az első, amelyet a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Design Terminal idén a koronavírus-járvány miatt az online térben rendezett meg – befejeződött. Az eseményen összesen kétszáz vállalkozó vett részt a Kárpát-medencéből: 77-en Erdélyből, 43-an Felvidékről, 53-an Vajdaságból, 27-en pedig Kárpátaljáról csatlakoztak be a programra. A szervezők a kétnapos online program alatt többször is reményüket fejezték ki, hogy a következő, külhoni vállalkozók megrendezett találkozót, a jövő tavasszal már ismét személyes részvétel mellett tartják meg, várhatóan újra Mezőkövesden.

Kapcsolodó cikkek