Határon átívelő együttműködés az okosváros-fejlesztésekben - Külhoni Magyarok
Hírek

Határon átívelő együttműködés az okosváros-fejlesztésekben

A határ menti térségek okosváros szempontú fejlesztéseit is segítheti a továbbiakban az a szakmai együttműködés, amelynek a megerősítéséről állapodott meg a Digitális Jólét Program (DJP) a Hét Határ Határon Átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesülettel – közölte a Digitális Jólét Nonprofit Kft. csütörtökön.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben rámutatnak: világszerte óriási az igény, hogy a városok intelligensebbek legyenek, hatékonyan kezeljék az urbanizáció kihívásait, valamint adekvát válaszokat adjanak a hatékonyság, a költségek és az ökológiai lábnyom csökkentése problémáira. A digitalizáció és az okosváros-modell szerinti fejlesztések hatása pedig túlterjeszkedik a települések és a régiók határain, sőt számos szolgáltatás esetében már nem értelmezhetőek az országhatárok sem.

A DJP keretében működő DJP-Civitas Sapiens műhely dedikáltan foglalkozik az okosváros intézkedések végrehajtásával, mintaprojektek működtetésével és társadalmi becsatornázásával. A műhely jelenleg a digitális magyar falu (smart village) projekt szakmai és társadalmi előkészítésén is dolgozik, azt a célt szolgálva, hogy a HHÖSZ együttműködés révén a határon túli magyarlakta területeken a magyarság megmaradása és fejlődése szempontjából fontos falvak be tudjanak kapcsolódni a különböző okosváros projektekbe.

A digitális falu fejlesztések részei lesznek a vidékfejlesztési forrásokat biztosító KAP Stratégiának is – ismertetik a közleményben. A két szervezet között megállapodás részeként létrejött egy Kárpát-medencei jó gyakorlatokat tartalmazó úgynevezett toolbox is, amelyet a HHÖSZ működtet majd, a DJP szakmai segítségével.

A HHÖSZ 2005-ben alakult. A szövetség uniós és a hazai fejlesztési pályázatok híreivel, adott célokhoz pályázati források felkutatásával, illetve projektkoordinációval nyújt szakmai segítséget a településeknek. A szövetségnek jelenleg közel száz aktív tagja van: magyarországi és határon túli önkormányzatok és magyar nemzetiségű EP-képviselők. Elnöke Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú város polgármestere.

MTI

Kapcsolodó cikkek