Házhoz ment a VMSZ Szabadkán és településein: 400 javaslat a polgároktól - Külhoni Magyarok
Hírek

Házhoz ment a VMSZ Szabadkán és településein: 400 javaslat a polgároktól

Összesen 30 helyi közösséget látogatott meg az elmúlt két hónapban munkatársaival dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke. A polgárokat meghallgatva szerették volna megtudni, mik az aktuális problémák, amire az adott településeik lakói megoldást várnak. Összesen 400 felvetés hangzott el, amelyek alapján egy prioritási lista készült. Az elkövetkező mandátumban ezek megoldására helyezi majd a hangsúlyt a Vajdasági Magyar Szövetség.

A Házhoz megy a VMSZ elnevezésű találkozósorozat tapasztalatairól pénteken egy sajtótájékoztatón számolt be dr. Pásztor Bálint, a VKT-elnöke és Kern Imre szabadkai alpolgármester.

Úgy gondoltuk, hogy az új városvezetés VMSZ-es részének feladata az, hogy megkeresse az embereket és közvetlen módon elbeszélgessen a polgárokkal, hogy milyen gondokkal szembesülnek, milyen elképzelésekkel bírnak, milyen célokat szeretnének megvalósítani, mondta a sajtótájékoztatón dr. Pásztor Bálint.

– Mindennek pedig az volt a célja, hogy a következő mandátumban minél sikeresebben tudjuk képviselni az érdekeiket. Fontos, hogy egyenrangúan fejlődhessenek a helyi közösségek a városban és a kültelepüléseken is. 21 helyszínen 30 helyi közösség lakóival beszélgettünk el. Szabadka Város területén egyébként 37 helyi közösség van. Gyakorlatilag az összes olyan helyi közösségben voltunk, ahol magyarok élnek. Voltak azonban olyan találkozók is, ahol szerb nemzetiségű polgártársaink is megtiszteltek bennünket a bizalmukkal, s mindkét nyelven folytak a beszélgetések.

A kampány során azt mondtuk, szeretnénk az emberek érdekeit képviselni, s hogy ezt hatékonyan tegyük, úgy gondoltuk, hogy a polgárokkal elbeszélgetve határozzuk meg a prioritási listát, fogalmazott Pásztor Bálint.

– A prioritási listának az az alapja, hogy egy mindenre kiterjedő leltár készüljön. A jelenlegi helyzet nem kedvez annak, hogy nagyobb beruházásokra sor kerüljön, valószínűleg jövőre is jelentkeznek előre nem tervezett kiadások a járvány miatt, viszont viszonylag rengeteg olyan probléma van, amit jóindulattal, odafigyeléssel, nagyobb eszközök nélkül is meg lehet oldani. Ezért voltak fontosak ezek a találkozók, nemcsak a polgároknak, hanem a VMSZ-nek is.

A beszélgetéseken részt vett az összes VMSZ-es tisztségviselő, a városi tanács tagjai, a közigazgatásban dolgozó vezető személyiségek, s a közvállalatok vezetői is.

– Rengeteg problémára már a helyszínen megoldást tudtunk találni. Elkészült egy 31 oldalas leltár is, ami 26 pontban foglalva találkozza az egyes problémákat. Ez jelenti a sorvezetőt a következő négyéves mandátumra, s ez alapján fogjuk meghatározni a prioritásokat a költségvetések kidolgozásának a folyamatában – ígérte dr. Pásztor Bálint.

Gyakorlatilag több mint 400 felvetés hangozott el ezeken a megbeszéléseken az élet minden területéről, foglalta össze Kern Imre alpolgármester:

– Legtöbb kérdés a kommunális területtel volt kapcsolatos. Külön ezeket 20 alcsoportba soroltuk be. Ilyen például az útkarbantartás és –építés, ami szinte minden helyszínen szóba került. A külterületi helyi közösségek területén felhívták a figyelmet a mezei utak feljavításának a szükségességére is. Nagyon szeretnék az emberek, ha tovább bővülnének a kerékpárutak, hiszen sokan azzal járnak munkába. A közlekedési nehézségek tekintetében hangzottak el javaslatok az utak szignalizációjával kapcsolatban. Mindenütt szóba került a vízvezeték-hálózat bővítésének szükségessége, erre jobban oda kell figyelnünk. Hasonló a helyzet a csatornahálózattal és az esővíz-elvezetés problémájának megoldására is felhívták a figyelmünket. Igénylik az emberek a gázvezeték hálózat bővítését. A közvállalat évente 10 kilométernyi hálózatot tud kiépíteni, úgyhogy az elkövetkező időszakban ez a program is folytatódik. A közvilágítás javításának kérdését is sokan felvetették. Éppen az idén új lámpatestek kerültek kihelyezésre az összes külterületi településen, de a városban is tovább kell ezzel foglalkozni ezzel.

Nagyobb odafigyelést igényel a hulladékgazdálkodás kérdése, ami Imre szerint nem is igényel sok pénzt:

– A civil szféra bekapcsolásával sokat tudunk tenni ezen a téren az elkövetkező időszakban. Mindenütt felvetették a közterületeken lévő bokrok, fák karbantartásának kérdését. Örök téma a kóbor kutyákkal kapcsolatos problémák megoldása. Az új rendelkezések adnak is erre lehetőséget. Igénylik a polgárok a játszóterek létesítését, illetve azok karban tartását. Javasolják a közmunka bevezetését, illetve sokan felvetették a közbiztonság kérdését a migránsválság kapcsán. Egyes tanintézményekben a roma populáció integrálása kapcsán merültek fel gondok.

A helyi közösségekben nehezményezték, hogy a titkárok rövid ideig tartózkodnak az irodákban, folytatta az alpolgármester:

– Sok óvodát kellene felújítani. Az egészségügy kapcsán felvetették, hogy nincsenek gyógyszertárak több településen. Azt hiszem, hogy a gyógyszertárak bérbeadása megoldást jelent erre a problémára. Idősebbek kérték, hogy legyenek nyugdíjasklubok. Két környezetvédelmi problémára is felhívták a figyelmünket: az egyik, hogy a szabadkai erdőkben illegálisan hulladékot raknak le, a másik az engedély nélküli fakitermelés. A régi Zorka területét is szemétrakások lepték el, a tulajdonosok nem tartják karban a területet. Nagyon sokan beszéltek a falusi turizmus fejlesztésének a szükségességéről.

Az elkövetkező időszakban a prioritási listára került feladatokra összpontosít majd a VMSZ, de mint Pásztor Bálint külön is kihangsúlyozta, további konzultációkat is terveznek a polgárokkal, egyrészt, hogy az esetleges további gondokat is lajstromba vegyék, illetve, hogy az emberek idővel jelezhessék, hogy sikerül-e megnyugtatóan megoldani a városvezetésnek az általuk felsorolt problémákat.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80