Hazugság, hogy Szlovákia és Görögország mellett más EU-s országok is megtámadták volna a Minority SafePack-et - Külhoni Magyarok
Hírek

Hazugság, hogy Szlovákia és Görögország mellett más EU-s országok is megtámadták volna a Minority SafePack-et

Valótlanságot állított Juraj Krúpa, az OĽaNO képviselője, amikor a párt frakciójának öt tagja által összehívott, július 28-ai parlamenti sajtótájékoztatón azt állította, hogy Görögországon és Szlovákián kívül az Európai Bizottság oldalán több tagállam is beszállt a Minority SafePack elleni perbe, elsősorban olyan országok, ahol nagyobb számban élnek nemzeti közösségek, mint például Románia, Ciprus, Franciaország és Bulgária – írja portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményében az MKP.

Mára egyértelművé vált, hogy nem mondott igazat! A rendelkezésünkre álló információkból kiderült, hogy a csütörtök éjfélkor lejárt határidőig továbbra is csak Görögország és Szlovákia támogatja a Bizottságot az említett perben, miközben Magyarország a Minority SafePack oldalán, tehát a kisebbségeket támogatva kíván belépni a perbe.

Az elmúlt napok történéseinek és politikai megnyilvánulásainak fényében ismételten elítéljük, hogy Szlovákia másodrendű polgárokként kezelje nemzeti közösségeinek képviselőit és nemzetbiztonsági kockázatot lásson bennük! Ezzel a retorikával nagyon érzékeny talajra lépünk és visszatérhetünk a múltba, amikor a nacionalista erők erőteljesen jelen voltak a szlovák politikában.

Felszólítjuk ezért az illetékes szerveket, hogy vizsgálják felül döntésüket és vonják vissza az Európai Bizottság támogatását a perben! Továbbra is nyitottak vagyunk arra, hogy felvilágosítsuk az érintetteket arról, hogy miért annyira fontos a mintegy 650 ezer kisebbségiként Szlovákiában elő állampolgár számára a Minorty SafePack kezdeményezés.

2021. július elején Szlovákia jelezte, támogatja az Európai Bizottságot a Minority SafePack kezdeményezés kapcsán indított uniós perben. A pert egyébként azért indították a kezdeményezők, mert a Bizottság januárban bejelentette, hogy a sikeres aláírásgyűjtés ellenére nem szándékozik jogalkotási folyamatot kezdeményezni kisebbségi témákban.

Ma7

Kapcsolodó cikkek