Heger: fontosak az innovatív és kölcsönös projektek - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Heger: fontosak az innovatív és kölcsönös projektek

A térségbeli innovatív és kölcsönös fejlesztések fontosságára hívta fel a figyelmet a szlovák miniszterelnök a magyar vendéglátójával közösen megtartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Innovatív és kölcsönös fejlesztések jellemzik a Magyarországot és Szlovákiát is magába foglaló térséget. Ezeket a jövőben is erősíteni kell – mondta Eduard Heger, akit Orbán Viktor kormányfő a Karmelita kolostorban fogadott.

A szlovák politikus kiemelte az infrastruktúrafejlesztést, azon belül is az energetikai projekteket, valamint a híd- és útépítéseket, de szerinte segíteni kell az idegenforgalmi együttműködést is.
Rövid időn belül érdekes csomagot kínál majd a térség a világnak a régió megismertetésére – fogalmazott.

Eduard Heger fontos szomszédnak nevezte Magyarországot. Azt mondta, hogy országa minden polgárának, így a kisebbségeknek is miniszterelnöke kíván lenni.

Azt szeretném, hogy Szlovákia minden polgára otthon érezze magát az országban – fogalmazott.

A két ország kölcsönös érdekének nevezte az Európai Unió bővítését. Úgy fogalmazott: a Balkánnak ugyanolyan esélyt kell kapnia, mint egykor a közép-európai régiónak arra, hogy a világ egyik legjobb közösségének tagja lehessen.

Olyan közösség része, amelyben az emberek elégedetten és békében élhetnek – tette hozzá a politikus.

A szlovák kormányfő köszönetet mondott azért a segítségért, amelyet a koronavírus-járvány alatt Magyarországtól kapott, a medikusok munkájáért és a lélegeztetőgépekért. Egyetértett Orbán Viktorral abban, hogy a világjárvány azok számára ért véget, akik megkapták az oltást a koronavírus ellen.

Eduard Heger fontosnak nevezte az unióban zajló vitákat. Kijelentette ugyanakkor, hogy amikor a közösség jövőjéről folyik a diskurzus, üdvös lenne, ha a közösség azon alapvető értékeire is figyelnének, amelyeknek köszönhetően béke van Európában.

Olyan értékeket emelt ki, amelyek elnyomását a térség már megélte a kommunizmusban: az emberi jogokét és a szólásszabadságét.

Az unió klímacéljait érintő kérdésre azt mondta: Szlovákia gazdasága a nehéziparon alapszik, annak újraindítást meg kell kezdeni. Heger hozzátette, hogy segíteni kívánják a termelőket a kibocsátás csökkentésében.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80