Helyhatósági választások: hétfőtől gyűjthetik a támogató aláírásokat a jelöltek - Külhoni Magyarok
Hírek

Helyhatósági választások: hétfőtől gyűjthetik a támogató aláírásokat a jelöltek

A politikai pártok, a nemzeti kisebbségekhez tartozó szervezetek, a politikai szövetségek, a választási szövetségek és a független jelöltek július 20-ától megkezdhetik a támogató aláírások gyűjtését a helyi tanácsos, megyei tanácsos, polgármester és megyeitanács-elnök jelöltek javára, akik indulni szeretnének a szeptemberi helyhatósági választásokon – közölte pénteken az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Az AEP közzétette a választási időszak menetrendjét, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette csütörtökön a helyhatósági választások napját kijelölő törvényt. A 2020/135-ös törvény értelmében az idei helyhatósági választásokat szeptember 27-én tartják.

A támogató aláírások gyűjtését július 20-án lehet elkezdeni. A választási szövetségek regisztrációs ideje augusztus 7-11., a jelöltlistákat augusztus 7-e és 18-a között kell benyújtani. A választási kampány augusztus 28-án kezdődik és szeptember 26-án, 7 órakor ér véget. Július 31-én kinevezik a Központi Választási Iroda (BEC) bíráit, Augusztus 2-án a BEC-et kiegészítik az AEP elnökével és alelnökeivel, az összes olyan párt egy-egy képviselőjével, amelynek tagjai között van legalább hét szenátor vagy tíz képviselő, vagy amely parlamenti képviseletet szerzett az előző parlamenti választásokon, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőjével. További részletek a www.roaep.ro honlapon.

Krónika

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80