Hivatalosan ismét magyar polgármestere van Szászrégennek - Külhoni Magyarok
Hírek

Hivatalosan ismét magyar polgármestere van Szászrégennek

A járványügyi intézkedéseknek megfelelően, korlátozott létszámban, de ünnepélyes keretek között iktatták be hétfőn délután Szászrégen új városvezetőjét, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség színeiben polgármesteri mandátumot nyert Márk Endrét, valamint az önkormányzati képviselő-testület 19 tagját. A ceremóniának az Eugen Nicoară Művelődési Otthon díszterme adott otthont, és Mara Togănel, Maros megye prefektusa, illetve Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke is részt vett a beiktatáson.

Négyéves városi tanácsosi és négyéves alpolgármesteri tevékenységét polgármesterként folytatja Márk Endre, Szászrégen új városvezetője, akit nem csak a város huszonegy százalékát kitevő magyar ajkú lakosok szavaztak meg, hanem jócskán kapott többségi szavazatokat is. Mint ismert, Márk Endre a kampányidőszakban súlyos koronavírus fertőzésen is átesett. A hétfői ünnepélyes beiktatáson azonban ő is és a Maros megyei tanács elnöke, Péter Ferenc is – aki nemrég szintén elkapta a koronavírust – gyógyultan vettek részt.

Szászrégenben az RMDSZ nyolc helyi tanácsosi helyet is megszerzett a 19-ből, a PNL-nek szintén nyolc tanácsosa lehet, a PSD-ALDE szövetség pedig három jelöltet juttatott be a helyi tanácsba.

Mindenki elhivatott polgármestere lenne

A tizenkilenc tanácsos közül Nagy András – aki korábban 2004-ban és 2008-ban is megnyerte a polgármesteri tisztséget – otthonából, online követte az eseményt, és onnan tette le esküjét. A többiek az ország himnuszának bejátszása után egyenként mentek fel az Eugen Nicoară Művelődési Otthon színpadán felállított pulpitusra, és tették le esküjüket – mind kizárólag román nyelven. A tanácsosok beiktatását még egy RoAlert – vészjelzéses üzenet is megzavarta, amikor szinte mindenkinek egy időben megszólalt a telefonján az éles hangjelzés. Mara Togănel prefektus felszólalásában reagált is a vészjelzésre, mint elmondta, vegyük komolyan az ezekben leírtakat.

Az esküt utoljára Márk Endre tette le – szintén kizárólag román nyelven –, majd megköszönte a bizalmat választóinak és azoknak is, akik nem rá szavaztak, hiszen mint hangsúlyozta, mindenki elhivatott polgármestere lesz, vallástól, politikai színektől és nemzetiségtől függetlenül.

„A szászrégeniek az egyensúlyra, harmóniára, tiszteletre és a változásra szavaztak. A kollégáimmal közösen fel vagyunk készülve arra, hogy megvalósítsuk azokat az ígéreteket, amelyeket tettünk a kampány során” – mondta el a város újonnan beiktatott vezetője, Márk Endre, akinek a város jegyzője ezután nyújtotta át a román zászló színeivel ellátott városvezetői szalagot.

A leköszönő polgármester is jelen volt

Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy megtiszteltetésnek tartja, hogy itt lehet az új polgármester beiktatásán, hiszen régóta ismeri, és megbízható embernek tartja. Ugyanakkor a megyei tanács elnöke biztosította a városvezetést arról, hogy partner lesz a projektjeik megvalósításában.

Ugyanerről biztosította Szászrégen polgármesterét és csapatát Mara Togănel prefektus is. A prefektus arra biztatta az új városvezetést, hogy munkájuk során az átláthatóságot, illetve a projektek véghez vitelét tartsák legfontosabb értéknek.

A szászrégeni polgármester és városi tanácsosok beiktatásán rendhagyó módon a város volt polgármestere, Maria Precup is jelen volt, akinek rövid beszédéből megtudtuk, hogy „nyolc nehéz és szép évet” hagy maga mögött, és arra biztatta a régenieket, hogy támogassák az új polgármester munkáját.

A PSD színeiben indult Maria Precup egyébként most nem indulhatott a harmadik mandátumért, mivel a nyáron jogerőssé vált döntés szerint összeférhetetlenséget állapítottak meg az esetében, emiatt pedig három évig nem tölthet be köztisztviselői szerepet.

 

Kapcsolodó cikkek