Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a kegyhely - Külhoni Magyarok
Hírek

Hungarikum lett a csíksomlyói búcsú és a kegyhely

Hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a csíksomlyói pünkösdi búcsút és kegyhelyet a Hungarikum Bizottság, elismerve ennek egyedi, vallásos és közösségépítő jellegét – tájékoztatott az RMDSZ.

Mint a szövetség közleménye kiemeli: a nemzeti értékpiramis legmagasabb fokára való besorolás méltó elismerése a székelység több mint 1000 éves hagyományának, az egész Kárpát-medencei magyarság közös szellemi értékének.

„A Hungarikum Bizottság döntése hatalmas öröm és büszkeség számunkra, hiszen a csíksomlyói búcsú az összmagyarság ünnepe, az az ünnep, amely évről évre lelki és szellemi táplálékot nyújt a magyar embereknek, bárhol is éljenek a világban. Hálásak vagyunk, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely ezután egy listán szerepelhet a Magyar Pálos Renddel, a pannonhalmi Bencés Főapátsággal és környezetével, gróf Széchenyi István szellemi hagyatékával, vagy a Kodály- módszerrel” – idézi a közlemény Hegedüs Csillát, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság elnökét, az RMDSZ kultúráért felelős alelnökét.

Mint emlékeztetett, a csíksomlyói pünkösdi búcsú az összmagyarság legjelentősebb vallási és nemzeti ünnepévé vált, minden évben több mint félmillióan zarándokolnak ide Erdélyből, de szerte a világból is. „Az egyházi és világi értelmiség ma a hit és a kulturális önazonosság megtartásának szimbólumát is látja Csíksomlyóban, ezért mindannyiunk számára ünnep, hogy ez a döntés megszületett” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla.

Bár a román állam megakadályozta, hogy a csíksomlyói búcsú a világörökség kincse legyen, ezt az elismerést sikerült kivívni. Nagy álmunk vált ma valóra, azonban továbbra is dolgozni fogunk, hogy minél több erdélyi értékünk elnyerje a méltó tiszteletet és elismerést” – tette hozzá.

Amint arról korábban írtunk, a csíksomlyói búcsút 2018-ban terjesztették a Hungarikum Bizottság elé az RMDSZ kezdeményezésére, az erdélyi ferences rend támogatásával. Hungarikummá kizárólag olyan kiemelkedő nemzeti érték nyilvánítható, amely előzőleg már felvételt nyert a Magyar Értéktárba – ez a csíksomlyói búcsú esetében 2017-ben történt meg. A hungarikummá nyilvánítás utolsó lépcsőfoka a Magyar Értéktárba már felvételt nyert kiemelkedő nemzeti érték felvételének kérelme a hungarikumok gyűjteményébe. A 2018. márciusi felterjesztésekor Hegedüs Csilláék úgy fogalmaztak, a bizottság várhatóan még abban az évben dönt a hungarikumok listájának bővítéséről. A csíksomlyói búcsút és kegyhelyet végül csak most ismerték el ilyen formában.

Krónika

Kapcsolodó cikkek