Huszonöt éve nem volt ennyi magyar kiselsős Pozsonyban - Külhoni Magyarok
Hírek

Huszonöt éve nem volt ennyi magyar kiselsős Pozsonyban

A pozsonyi és a Szenci járásban lévő magyar iskolák közül a Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskolába és a Szenczi Molnár Albert Alapiskolába íratták be az idén a legtöbb kiselsőst.

Két magyar osztály nyílhat Pozsonyban és Szencen

Morvay Katalin, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatónője örömmel értesített arról, hogy az idén 35 kiselsőst írattak intézményükbe.

Így szeptemberben két magyar osztály nyílhat meg a Duna utcai alapiskolában.

Morvay Katalin kiemelte, 25 éve nem volt ennyi kiselsős iskolájukban (összehasonlításképp tavaly 29, tavalyelőtt 22 gyermeket írattak a Duna utcai alapiskolába). Mindez egyrészt annak köszönhető, hogy több gyermek született. Másrészt a Duna utcai alapiskola végig aktívan dolgozott az iskola népszerűsítésében.

Habár a koronavírus-járvány alatt elmaradt a suliles, ennek ellenére minden nap illusztrációs képekkel, apró információkkal szólítottak meg a szülőket az interneten keresztül,

és adtak hírt a Duna utcai alapiskola számos előnyeiről – mondta Morvay Katalin. Kiemelte, hogy iskolájukat családias környezet jellemzi, és nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekközpontúságra és tehetséggondozásra. A gyerekeket emellett számos szakkör is várja a Duna utcai alapiskolába.

A beíratott gyermekek nagy része pozsonyi, illetve a környéki falvakból származik, de a határ menti magyarországi falvakból is érkezett kiselsős. Idén sok gyermek van, akit vegyes házasságból írattak a pozsonyi magyar alapiskolába.

A Dunai utcai alapiskolához hasonlóan kitűnő eredményeket könyvelhet el Szenc is. Az idén 35 kisdiákot írattak be a Szenczi Molnár Albert Alapiskolába, így Szencen szintén két első osztály nyílhat meg.

„Hálásak vagyunk a szülők bizalmáért, mindegy, hogy régi magyar szenci és Szenc környéki családokról, vagy idetelepült vegyes házasságokról van szó. A jövő tanévet csaknem kétszázötven diákkal kezdjük, ami hatalmas siker itt, a nyelvhatáron” – mondta Matus Mónika, a Szenczi Molnár Albert Alapiskola igazgatónője.

Pozsonypüspökin is több a magyar elsős

A Pozsonypüspöki Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatónője, Maurský Mónika ismertette, intézményükbe 14 kiselsőst írattak be, ebből egy óvodás halasztást kért. A tavalyi adatokhoz viszonyítva a jövő tanítási év elsőseinek létszáma magasabb lesz – mondta az igazgatónő.

A koronajárvány idején a püspöki iskola weboldalán keresztül, a közösségi oldalakon, illetve a média segítségével juttatta el az iskola hírét a szülők felé. A beíratott gyermekek közül nagyobb számban érkeznek az iskolába a környékbeli falvakból, mint Püspökiről. Ugyancsak vannak diákjaik, akik a határ menti magyarországi településekről, például Rajkáról érkeznek.

A gyerekek közt van tiszta magyar családból származó, de nagy számban vegyesházasságból érkező is.

Diákjaik között vannak olyanok is, akik szlovák családból érkeztek, és csak a helyi óvodában vagy iskolánkban tanultak meg magyarul – nyilatkozta a ma7-nek Maurský Mónika.

Rétén egy elsős sincs

Rétén sajnos egyetlen elsőst sem írattak idén magyar iskolába, ismertette Bodnár Beáta, a rétei Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatónője.

Rétén ez a negatív tendencia többek között annak tudható be, hogy a falu magyar lakosságának száma folyamatosan csökken. Jelenleg a lakosság mintegy 30%-ka vallja magát magyar nemzetiségűnek. Ellenben folyamatosan növekszik a szlovák nemzetiségű lakosok száma, amely egyrészt a betelepülések kihatásaként, másrészt az asszimilációnak tudható be – nyilatkozta lapunknak még tavaly Réte polgármestere, Metzner Zoltán. Akkor csupán egy kiselsőst írattak magyar iskolába, az idén azonban már egyet sem.

A féli alapiskolába a beíratások száma optimális

Félen az idén 19 kiselsőst írattak be magyar iskolába, ismertette Pomichal Mária, a féli Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatónője. A tavalyi adatokhoz képest ez a szám optimálisnak tekinthető.

Az utóbbi években 20-22 között ingadozik a beíratott elsősök száma, ami jó eredménynek mondható. Voltak ugyanis olyan szűk esztendők is Félen, amikor csupán 5-6 gyereket írattak magyar iskolába – mondta Pomichal Mária.

A féli iskolának a koronavírus-járvány ellenére is sikerült megszólítani a szülőket, mivel még a járvány kitörése előtt, februárban nyitott napokat rendeztek. Itt az iskolaköteles óvodásgyermeket és szüleiket látták vendégül. Számos érdekes programot készítettek a számukra, többek között pszichológiai előadásokat is. Ezek során a szakemberek a gyermekek iskolaérettségének felmérésével kapcsolatban is segítséget nyújtottak, az elsős szülőket pedig hasznos tanácsokkal és információkkal látták el.

A féli iskola később egy körlevél formájában értesítette a szülőket, hogy idén a beíratások módja megváltozik. Április folyamán személyesen-, avagy elektronikus úton is leadhatták a szülők a jelentkezéseket.

Ma7

Kapcsolodó cikkek