Huszonöt templom újul meg magyar támogatásból a Vajdaságban - Külhoni Magyarok
Hírek

Huszonöt templom újul meg magyar támogatásból a Vajdaságban

Magyarország kormánya támogatásával folytatódik a Kárpát-medence egyházi épített örökségének megújulása. A Magyar Templom-felújítási Program keretében Vajdaságban 25 templomot restaurálnak. Erről szerdán a szabadkai püspökségen egyeztetett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az egyházak vezetőivel és Pásztor Istvánnal, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével.

Magyarország kormánya a magyarországi nemzeti közösségek, köztük az ottani szerbek és a külhoni magyarok identitás-megőrzése szempontjából is kimagasló teljesítményt tud felmutatni, mondta Pásztor István, aki méltatta Soltész Miklós államtitkár közvetítő tevékenységét is, akivel szavai szerint nagyon jó volt az együttműködése az elmúlt tíz évben.

– Amikor identitás-megőrzésről beszélünk, akkor ettől elvonatkozhatatlan az egyházi élet megmaradása, erősödése. Ez nemcsak templomfelújítást jelent, hanem tartásbeli megerősödést is. Ezért fontos az összefogás és együtt gondolkodás, s az, hogy a VMSZ az elmúlt években sikeresen próbált partnere lenni az itteni egyházaknak, illetve lettünk partnerei egymásnak, mert az a meggyőződésünk közösen a püspökatyákkal, hogy ugyanazt az ügyet szolgáljuk és csak abban az esetben tudjuk a közösségünk érdekeit szolgálni, hogy ha ezt így tesszük – mondta Pásztor István.

Az együttműködés fő célja Szerbiával egyházi téren is a megmaradás, mondta Soltész Miklós, aki a migránsáradat feltartóztatása kapcsán méltatta Szerbia szerepét.

– A fő cél megmaradni magyarnak, megmaradni szerbnek, megmaradni horvátnak, megmaradni kereszténynek – hangsúlyozta az államtitkár. – E célok két dologra alapoznak. Az egyik az együttélésnek az összekötése mindenféle területen, ahol lehet, legyen az gazdaság, lelki tér, kereszténység, kultúra, köznevelés, az oktatás bármely területe. A másik alap pedig a kölcsönös tisztelet és szeretet.

Ugyanúgy, ahogy a gazdaságok újraindítására, úgy a lelki újraindításra is szükség van, véli Soltész Miklós.

– Egyházainknak ebben hatalmas szerepe és lehetősége van. Ezért hozta meg azt a döntést a magyar kormány, mégpedig szimbolikus módon, a katolikus és protestáns húsvétot megelőző napokban, a nagyhéten, hogy a Magyar Templom-felújítási Program keretében a határon túl élő magyar keresztény közösségek 400 templomát fogjuk felújítani, s ebből a Vajdaságban 23 településen 25 templomot: 21 katolikust és 4 reformátust. Ez összességében itt a Vajdaságban 326 millió forintos támogatást jelent. Ha az összeget ki tudják egészíteni, és van erre lehetőség helyi erőforrásokból, akkor még inkább segítik a helyi vállalkozók, helyi munkások, helyi mesterek életét – mutatott rá az államtitkár.

A gondoskodás fontosságáról beszélt köszönőbeszédében Slavko Večerin szabadkai megyéspüspök:

– Nagy segítségünk az, hogy valaki gondol ránk, vajdaságiakra. Fontosnak látom azt, hogy az egyház és a politikusok egy irányba néznek és ez nagyon jó. Mindenki a saját terén szolgálja a népet. Azt akarjuk, hogy a népünknek jobb legyen, s ehhez fontos a találkozás, a beszélgetés.

A bánsági szórványba is jut a pénzből a templomfelújításokra, mondta Németh László nagybecskereki megyéspüspök.

– A Bánság területén hét templom újul meg Versectől Törökkanizsáig, beleértve Nagybecskereket is, ahol a Boldogasszonyok kápolnáját újítjuk fel, illetve Torontáltordát, Hódegyházát, Tiszaszentmiklóst… A munkálatok Versecen kezdődnek majd, ahol már a projekt tervrajzai is elkészültek. A bánsági munkálatokra Magyarország Kormánya 80 millió forintot biztosított.

A református közösség sem maradt ki a támogatásból, mondta Halász Béla, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke.

– Négy templomunk kapott ezúttal anyagi támogatást, amit majd igyekszünk Istenünk dicsőségére és egyházunk javára felhasználni. Történelmi lehetőség ez egyházaink és nemzetünk számára is. A keresztény ember tudja, hogy felelős a családjáért, az egyházáért, de ugyanúgy felelős a nemzetéért is és a társadalomért, amelyben él.

A templomok a felújításokra 9 és 15 millió forint közötti összeget kaptak.

A találkozón kitértek a szabadkai Szent Teréz székesegyház felújítására is. Az épület nagyon rossz minőségű talajon áll, s a szakemberek egyelőre még nem találják a módját, hogy hogyan lehet megállítania süllyedését. Abban azonban mindenki biztos, hogy meg fogják menteni a katedrálist.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek