Idén is fejet hajtanak Kölcsey öröksége előtt Sződemeteren - Külhoni Magyarok
Erdély Hírek

Idén is fejet hajtanak Kölcsey öröksége előtt Sződemeteren

Három évtizedes hagyományt követve idén is megszervezik a Kölcsey-emlékünnepet augusztus 6-án, a költő születésnapját megelőző pénteken Sződemeteren, a Himnusz szerzőjének szülőfalujában.

A koszorúzással egybekötött megemlékezést a korábbi évekhez hasonlóan az EMKE szervezi a Szatmár megyei településen, az emlékünnepség alaphangját Kölcsey életútja, mához szóló és közös örökségként tekinthető példás közéleti és irodalmi pályafutása adja – olvasható a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatójában.

A Közös örökségünk Kölcsey címmel meghirdetett esemény a Kárpát-medencei magyar vallási, művelődési és politikai élet neves személyiségeinek jelenlétében zajlik.

A programot Meleg Vilmos nagyváradi színművész Himnusz- szavalata, Csűry István királyhágómelléki református és Schönberger Jenő szatmári római katolikus püspök igei köszöntője nyitja.

Az ünnepségen felszólal Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, a diaszpóra szónokaként Deák Ernő bécsi történész, a Bécsi Napló főszerkesztője, valamint Duray Miklós közíró, felvidéki magyar politikus.

Az eseményen a reformkor hangulatát idézi Zágoni Mihály szatmári tárogatóművész játéka, a Szatmár megyei Szamos folyóirat irodalmi köre Kölcsey-műveket mutat be, fellép a tasnádi Hepehupa Néptáncegyüttes és a Tasnádi Klasszikus Duó, de Kölcsey-emlékkiállításra is várják az érdeklődőket.

A Kölcsey-szobránál díszőrséget állnak a szatmárnémeti 44. számú Dsida Jenő és a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat tagjai – tájékoztatnak a szervezők. Az eseményt a járványügyi rendelkezések betartásával szervezik.

Krónika

Kapcsolodó cikkek