Igor Matovič: A múltat nem mi írtuk, a jövő viszont a kezünkben van - Külhoni Magyarok
Hírek

Igor Matovič: A múltat nem mi írtuk, a jövő viszont a kezünkben van

A napokban Igor Matovič, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke nevében számos felvidéki magyar politikai és közéleti személyiség kapott meghívást egy baráti találkozóra, amelyre 2020. június 2-án, kedden kerül sor a pozsonyi várban. Az eseménnyel kapcsolatban portálunk Berényi Józsefet kérdezte, aki május 26-án Pozsonyban munkaebéden találkozott a szlovák miniszterelnökkel.

„Korábban tájékoztattam a Felvidék.ma olvasóit, hogy a munkaebéden Igor Matovič élénken érdeklődött arról, hogy a trianoni évforduló hogyan érinti, milyen érzéseket vált ki a felvidéki magyarokból. Azt tapasztaltam, hogy mindenképpen valamilyen gesztust szeretne tenni a kormányfő az évforduló kapcsán a Szlovákiában élő magyarok felé.
Felvetődött benne annak a lehetősége, hogy a járványügyi óvintézkedések betartása mellett mintegy 100 vendéget tudnak fogadni a pozsonyi várban.

Így adott volt a helyzet, hogy a kormány tagjait és a felvidéki közélet személyiségeit egy közös eseményre hívja a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából.
Az esemény keretében ismereteim szerint egy rövid kultúrműsor után Igor Matovič, a Szlovák Köztársaság miniszterelnöke mond beszédet. A meghívó tartalma szerint ez Trianon 100. évfordulójáról, a magyar összetartozásról fog szólni, valamint a mai szlovák–magyar és a Kárpát-medencei kihívásokra fogalmaz meg üzenetet.

A részleteket illetően nincsenek információim, mivel azonban hosszasan beszélgettünk és a protokolláris levél megfogalmazása pozitív, így bizakodó vagyok az estét illetően. Hiszen eddig még egyszer sem történt meg, hogy Trianon kapcsán Szlovákia miniszterelnöke véleményt fogalmazott volna meg.

Most először vállalja egy komoly, közjogi tisztséget betöltő személy, hogy megszólal a témában. Az viszont, hogy ezt az üzenet hogyan fogjuk tudni értékelni, csak a találkozó után derül ki.
Mindamellett ez a közéleti esemény magában hordozza a kapcsolatfelvételi lehetőséget, az új kormány tagjaival való ismerkedést. A miniszterelnök nem kifejezetten politikusokkal akar találkozni, ezért széles körben szólította meg a meghívóval többek között a történelmi egyházak és a civil szervezetek vezetőit, egyetemi tanárokat, művészeket és a tudományos élet jeles képviselőit. Emellett, ismereteim szerint a miniszterelnök és a kabinetje természetesen meghívta a meghatározó felvidéki sajtóorgánumokat is. A koronavírus előidézte helyzet miatt azonban, sajnos korlátozott a meghívottak száma, így száznál több személy fogadására nincs lehetőség.

Hogy mit várok az estétől? Magától értetődően nagy bennem a várakozás, hiszen tapasztaljuk, hogy például a román álláspont a magyarokkal szemben kifejezetten provokatív. Ennek a tükrében figyelve Igor Matovič közeledését, úgy gondolom, hogy a közép-európai dimenziókat látva ez a meghívás egy értékelhető előrelépés lehet” – vélekedett Berényi József.

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek