Így értékelték a szlovákiai magyar pártok és politikusok a kormány első 100 napját - Külhoni Magyarok
Hírek

Így értékelték a szlovákiai magyar pártok és politikusok a kormány első 100 napját

A szlovákiai magyar pártok és politikusok is értékelték Igor Matovič kormányának első száz napját. Az új kormány a koronavírus miatt kialakult járványhelyzetben vette át a hatalmat.

Híd: A regionális különbségek enyhítése nélkül nem közelíthetjük meg a fejlett gazdaságokat

„A koalíció, az ellenzék és a média is értékeli a kormány első 100 napját, amelyre a koronavírus volt a legnagyobb hatással. A világjárvány hatásai még néhány száz napig biztosan fogják nyomni a vállunk. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az európai alapokból milliárdok állnak rendelkezésünkre, amelyek, ha jó stratégiát választunk, jelentős segítséget jelenthetnek elmaradottabb régióinknak. A kormánynak el kell fogadnia a tényt, hogy a regionális különbségek enyhítése nélkül nem közelíthetjük meg a fejlett gazdaságokat” – írta Facebook-oldalán a Híd.

Farkas Iván: Az egészségügy konszolidálása a legfontosabb

Farkas Iván, az MKP Ügyvezető Elnökségének tagja a párt weboldalán közzétett írásában értékelte a kormány első száz napját. Farkas szerint a járványellenes intézkedések kapcsán a kormányfő ott folytatta, ahol elődje elkezdte az idejekorán bevezetett és feltűnően szigorú intézkedésekkel – egyesre vizsgázott, hiszen az 1664 Covid-fertőzött és a 28 elhalálozott személy mélyen európai rekordnak tekinthető. Szerinte a számok önmagukért beszélnek. Mindazonáltal úgy véli, a kormánynak meg kell találnia a forrásokat, hogy sokkal rugalmasabban, időben, ne elkésve reagáljon a gazdaság alakulására.

Remélhetőleg az egészségügy felkészült a járvány következő hullámainak kezelésére, a legrosszabb forgatókönyv megelőzésére, hiszen a járvány második hulláma az ajtónkon kopogtat. Nagy szükség lesz erre, mivel az élet teljes, országos leállása, ahogyan azt március és június között megtapasztaltuk, legközelebb már elképzelhetetlen lesz, hiszen az ország teljes gazdasági csődjét eredményezné. Szűkebb régiókban, csupán a fertőzési gócokban képzelhető el a teljes leállás” – írta Farkas.

Úgy véli, a legfontosabb az egészségügy konszolidálása, felkészítése a járvány következő hullámaira, ezzel egy időben a gazdasági intézkedések felpörgetése, a segélyek mihamarabbi hozzáférhetősége. „Ez utóbbira Szlovákiának jó kiindulási alapja volt, hiszen államadóssága, külső tartozása, államháztartásának hiánya a legalacsonyabbak közé tartozik, nemcsak térségünkben, hanem a tágabb Európai Unióban is. Valami miatt mégis döcögve, nem a megkívánt szinten vette kezdetét a gazdaság víz felett tartásáért folytatott küzdelem” – vélekedett az MKP Ügyvezető Elnökségének tagja.

MKDSZ: Matovič bizonyítsa be, hogy a jogegyenlőség, a demokrácia és az igazság pártján áll

Fehér Csaba, az MKDSZ elnöke a párt Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében a Beneš-dekrétumokkal összefüggésben felszólította Igor Matovič miniszterelnököt, hogy bizonyítsa be: valóban a jogegyenlőség, a demokrácia és az igazság pártján áll. „Önnek alkalma született arra, hogy hátat fordítva korábbi önmagának és cselekvéssel bizonyítsa, valóban komolyan gondolja a várban tett kijelentését. Miniszterelnök Úr! Önnek hatalma és eszköze is van arra, hogy azonnali hatállyal leállítsák a földek elkobzását. El kell ismernie, hogy a magyarságot diszkrimináló Beneš-dekrétumok életben vannak és részei a szlovák jogrendnek. El kell őket törölni és kárvallottjait kárpótolni kell!” – írta Matovičnak címezve.

Bumm

Kapcsolodó cikkek