Iskolaigazgatókat, pedagógusokat, kiemelkedő diákokat díjaztak a magyar kultúra napja alkalmából - Külhoni Magyarok
Hírek

Iskolaigazgatókat, pedagógusokat, kiemelkedő diákokat díjaztak a magyar kultúra napja alkalmából

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is díjakat adott át szombaton Csíkszeredában a magyar kultúra napja alkalmából az Apáczai Csere János Pedagógusok Házában tartott ünnepségen.

Az ünnepség résztvevői bevezetőként a Kölcsey Ferenc által írt Himnusz eredeti, Erkel Ferenc által megzenésített változatát, majd egy ehhez kapcsolódó előadást hallgathattak meg a résztvevők. Ezt követően Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke ismertette, hogy a szövetség által felajánlott, a pedagógusok tudományos munkáját jutalmazó Apáczai-díjat, akárcsak a diákok kiemelkedő tanulmányi eredményeit elismerő Mákvirág-díjakat a járványhelyzet miatt nem központi, hanem regionális rendezvényeken adják át.

Az elnök emlékeztetett, a 9. alkalommal meghirdetett Apáczai-díjra egyre többen pályáznak, a név jelkép számukra, a folytonos tanítás és tanulás, a hazához és anyanyelvhez való ragaszkodás, és az értük való munkálkodás szimbóluma. A pedagógusok ugyanakkor számos tehetséget ismernek fel a diákok között. Mindannyiunk felelőssége, hogy tehetségeinknek megfelelő környezetet biztosítva itthon maradásra, nemzeti és közösségi értékeink megőrzésére sarkalljuk őket – emlékeztetett. Az eseményen Potápi Árpád János, a a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője is jelen voltak.

Az Apáczai-díjat ezúttal Tódor Imre, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tanára kapta, dicsérő oklevelet vehetett át András Ignác, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola igazgatója, Demeter Csanád, a lövétei Székely Mózes Általános Iskola igazgatója, Szász Mária Magdolna, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola tanára és Tankó Molnár Mária nyugalmazott csíkmadarasi tanítónő. Mákvirág-díjban részesült a Márton Áron Főgimnázium három diákja: Benedek Márton, Fancsali Boglárka és Lukács Szilvia. Nemzetépítő munka partnerségben A magyar kultúra napja számunkra lehetőséget teremt arra, hogy ne csak a Himnuszra emlékezzünk, ne csak Kölcseyre gondoljunk ezen a napon, hanem felidézzük történelmünket, közös hagyományainkat, mindazt, ami bennünket összeköt. Száz évvel a trianoni békeszerződés után, szétszakítottságban, de mégis erős nemzetben gondolkodva – fogalmazott Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Hozzátette, az elmúlt tíz év munkája, a megváltoztatott nemzetpolitikai gondolkodás oda vezetett, hogy minden nehézség ellenére a közösségek kiállták a próbát, és ma talán erősebb magyar nemzetről beszélhetünk, mint ezelőtt tíz, húsz, vagy harminc évvel.

„Ebből az erős nemzetépítő munkából veszi ki részét az RMPSZ amely a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kiemelt partnere, szövetségese, hiszen a célokat közösen határozzuk meg, és próbáljuk elérni” – vázolta. A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2020-as programjairól elmondta: a gyerekeknek meghirdetett Miénk a város! online vetélkedősorozatba nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem Észak- és Dél-Amerikából, Ausztráliából is bekapcsolódtak versenyzők, akik több mint 60 ezer feladatot oldottak meg. Megjegyezte, nagyon sok olyan gyermeket, fiatalt de akár idősebbeket is meg tudtak szólítani az online térnek köszönhetően, akiket eddig nem értek el. Ezért ezek a módszerek, a járványhelyzet alakulásától függetlenül, a nemzetpolitika eszközei maradnak – mondta. Kiemelte, hogy az évente megrendezett Szakma Sztár vetélkedőn, amely a szakképzést igyekszik népszerűsíteni, már rendszeresek az erdélyi résztvevők, a budapesti vetélkedőn Erdélyből tíz diák versenyzett.

A óvodapedagógusoknak szóló Sakkjátszótér komplex képességfejlesztő programban ugyanakkor Erdélyből 45-en vettek részt 15 intézményből. A Miénk a város! online játék Hargita megyei nyerteseinek köszönhetően egy-egy Csodasarok könyv- és fejlesztő játékcsomaggal gazdagodtak Csíkszeredából a Nagy Imre, Petőfi Sándor, József Attila általános iskolák, Székelyudvarhelyről a Móra Ferenc Általános Iskola, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum, Székelykeresztúrról az Orbán Balázs Gimnázium és a Berde Mózes Unitárius Gimnázium, a maroshévízi Kemény János Elméleti Líceum, a zetelaki P. Boros Fortunát Elméleti Középiskola, a lövétei Székely Mózes, a homoródszentmártoni Román Viktor, a szentegyházi Mártonfi János, a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály, a madéfalvi Zöld Péter, a csíkszenttamási Bálint Vilmos, a csíkmadarasi Kis Ferenc általános iskolák, és a gyergyószentmiklósi Csillagszem Napköziotthon.

A Sakkjátszótér programban résztvevők közül módszertani csomagot nyert a csíkszeredai Napocska Napköziotthon, a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskola, a székelykeresztúri Mesevár Napköziotthon, és a maroshévízi Kemény János Elméleti Líceum. A Szakma Sztár vetélkedő résztvevőiként a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola három diákja, Molnár Attila, Részegh Roland és Puskás Levente, illetve a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Szakközépiskola tanulója, Vadász Norbert vehetett át díjat Potápi Árpád Jánostól.

Krónika

Kapcsolodó cikkek