Izsák Balázs: tegyük hasznossá a kényszerű karantént a polgári kezdeményezés online támogatásával - Külhoni Magyarok
Hírek

Izsák Balázs: tegyük hasznossá a kényszerű karantént a polgári kezdeményezés online támogatásával

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke egy szerdai közleményben arra kérte az új koronavírus miatt veszteglésre kényszerülőket, tegyék hasznossá szobafogságukat azzal, hogy interneten keresztül aláírják a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezést.

„A kényszerű karantén akkor elviselhető, akkor emberi, ha közben az emberek értelmes és hasznos dolgokat tehetnek egymásért! A nemzeti régiók érdekében indított polgári kezdeményezés erre kínál lehetőséget. Használjuk ki az időt és a helyzetet a kezdeményezés támogatására” – fogalmazott Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke megállapította: a járvány miatt a papír alapú aláírásgyűjtés gyakorlatilag leállt, az internetes pedig drámaian lelassult.

A határidő lejárta előtt 51 nappal még mindig csak 230 ezer aláírást sikerült összegyűjteni a szükséges egymillióból. Maga is arra kérte azokat az önkénteseket, akik papíron gyűjtöttek aláírásokat, hogy maguk és a támogatók egészségének a védelmében szüntessék be tevékenységüket.

Amint összefoglalta: az SZNT európai polgári kezdeményezése először fogalmazta meg a Székelyföld igényeit az EU-val szemben, és sikerült bebizonyítani, hogy ezek az igények az EU jogalkotási hatáskörébe tartoznak. Ezek az igények, elvárások kiterjednek Kalotaszegre, Partiumra, Felvidékre, Muravidékre, Őrségre és minden Magyarországtól elszakított magyar népességű területre. Azt is megemlítette, hogy a polgári kezdeményezés először kapcsolta Székelyföldet és a Magyarországtól elszakított magyar népességű területeket Nyugat-Európa etnoregionális mozgalmaihoz, megteremtette a nemzeti régiók fogalmát, amely kiindulási pontja lehet az Európai Unió jogalkotásának. Mindezek mellett az európai etnoregionális mozgalmak új hullámát indította el, és változást hozott az Európai Unió Bírósága joggyakorlatában.

„Hisszük, hogy van tere a szolidaritásnak, az értelmes cselekvésnek még ebben a nehéz időben is” – állapította meg Izsák Balázs.

MTI

 

Kapcsolodó cikkek