Jó kompromisszumot várnak a jogállamisági vitában. Megkérdeztük a felvidéki magyar pártelnököket - Külhoni Magyarok
Hírek

Jó kompromisszumot várnak a jogállamisági vitában. Megkérdeztük a felvidéki magyar pártelnököket

Kedden a szociális hálón egy felhívás jelent meg, amelyben a magyar és a lengyel kormány támogatására szólították fel a felvidéki magyarságot. A magyar pártok elnökeit kérdeztük, csatlakoznak-e a felhíváshoz, és hogyan látják az Európai Uniót megosztó jogállamisági vitát.

Az elmúlt hetekben komoly vitákat váltott ki, hogy az Európai Unió a jövőben a költségvétési források odaítélését egy pontosan meg nem határozott ún. jogállamisági klauzulához kötné.

A magyar és a lengyel kormány álláspontja szerint ez a „gumiparagrafus” Brüsszel kezében könnyen a politikai zsarolás eszközévé válhat, ezért bejelentették, hogy megvétózzák a költségvetés tervezetét.

A kérdés a visegrádi négyeket is megosztja: Csehország és Szlovákia nem támogatja a magyar és a lengyel kormány álláspontját.

A magyar és a lengyel kormányt ért támadások Felvidéken is nagy visszhangot váltottak ki.

Ahogy arról hírt adtunk, kedden egy felhívás jelent meg a Facebookon, amelyben arra kérik a felvidéki magyar embereket, álljanak ki, és vállaljanak szolidaritást a magyar és lengyel kormánnyal az Európai Unióval folytatott vitában.

Ma7

Kapcsolodó cikkek