Jótékonysági félmaratont szervez az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján - Külhoni Magyarok
Hírek

Jótékonysági félmaratont szervez az Ökumenikus Segélyszervezet Kárpátalján

Az ötödszörre megszervezett Beregszászi Jótékonysági Félmaratonon Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó a jó ügy érdekében futóként áll rajtvonalhoz szombaton a Beregszász melletti Makkosjánosiban – hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában.

A legnehezebb téli hónapok előtt indítja útjára a kárpátaljai rászorulók javára jótékonysági adománygyűjtését az Ökumenikus Segélyszervezet. A 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet segíteni a Kárpátalján élő rászorulókat. Az adománygyűjtésre idén is nagyszabású közösségi futóeseményen hívják fel a figyelmet.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című szerda reggeli műsorában elmondta: a segélyszervezet az 1990-es évek közepe óta van jelen Kárpátalján és évről-évre a beregszászi központból irányítják a segélyakciókat, de vannak folyamatosan zajló projektjeik is, többek között a gyereknek szóló felzárkóztatási program.

Mint fogalmazott: ötödik alkalommal rendezik meg a beregszászi jótékonysági félmaratont, amelyen csaknem 500 futó, köztük 400 gyerek fog rajthoz állni különféle távokon, magukon viselve az adományvonal 1353-as számát.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Kifejtette: Kárpátalján az energiahordozók árának emelkedése maga után vonta az élelmiszerek, gyógyszerek, a lakossági energia árának emelkedését, így egyre több család fordul a  szervezethez segítségért. A szervezet élelmiszer- és higiénés csomagokat, valamint téli tüzelőt biztosít a rászorulóknak.

Hangsúlyozta: a gyermekeknek szóló felzárkóztatási programban jelenleg több mint 50 gyerek vesz részt rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából.

Mint mondta, az elmúlt években több ezer családnak segítettek. „Ez részben köszönhető volt a Megyei Jogú Városok Szövetségének, amely jelentős adománnyal támogatta a munkánkat, illetve azoknak, akik tavaly a 1353-as vonalon keresztül segítették a szervezet munkáját” – hangsúlyozta.

Mint mondta, minden kis segítségre szükség van. Tíz hívásból egy gyermek számára a fejlesztő foglalkozás költségeit lehet biztosítani, harminc hívásból egy élelmiszercsomagot tudnak összeállítani, míg hetven hívás fedezi egy család számára a téli tüzelőanyagot.

Elmondta azt is, hogy idén egy hónapon át tart az adománygyűjtés.

MTI

Kapcsolodó cikkek