Kanadában a helyi magyar emlékeket és értékeket bemutató honlap indult - Külhoni Magyarok
Hírek

Kanadában a helyi magyar emlékeket és értékeket bemutató honlap indult

A helyi magyar emlékeket és értékeket bemutató honlap indult Kanadában az ottawai magyar nagykövetség kezdeményezésére.

A Kanadában fellelhető magyar értékek összegyűjtése még 2017-ben, a Kanada fennállásának 150. évfordulója kínálta lehetőségeket kiaknázva kezdődött meg – közölte a nagykövetség az MTI-vel kedden. Az észak-amerikai ország „születésnapjának” kerek évfordulóján ugyanis számba vették az ország történetének, társadalmának és kultúrájának eredményeit, és kiderült, a magyarság is hangsúlyosan van jelen a mindennapi élet számos területén. Ám hiányzott az az átfogó információs hálózat és tárgyi emlékeket is bemutató gyűjtemény, amely erről számot adott volna.

A magyar szervezetek és a helyi magyar közösségek tagjainak bevonásával zajló, csaknem két esztendeig tartó gyűjtőmunka eredményeként jelenleg több mint százra tehető a dokumentált, nagyrészt fotókkal illusztrált magyar értékek száma kanadai földön. Részben ezek megismertetését – és az információcserét is – szolgálja a most megindult honlap (https://hungarianheritageincanada.ca).

A honlap jelenleg hét kategóriába csoportosítva mutatja be a kanadai magyar értékeket. Részletezi a közterületeken elhelyezett magyar vonatkozású műalkotásokat, az emlékműveket, az egyes, magyar nevű településeket, utcaneveket, magyarokról elnevezett épületeket vagy intézményeket, magyar vagy magyarok építette templomokat és a magyar kulturális központokat.

Az internetes oldal három nyelven – magyarul, angolul és franciául – ad tájékoztatást. S nemcsak bemutatja a Kanadában fellelhető magyar értékeket, képet adva a magyarok sokrétű hozzájárulásáról Kanada fejlődéséhez, hanem interakcióra is ösztönöz. A tartalmát ugyanis nem csupán kezelői bővíthetik, hanem – moderálást követően- a honlapra látogatók is. A web-gyűjtemény így nem tekinthető véglegesnek, tartalma folyamatosan bővíthető új értékekkel.

A portál az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából indult el, indulását Ódor Bálint nagykövet Jim Watson, Ottawa polgármestere jelenlétében az ottawai városháza előtti ünnepélyes zászlófelvonás keretében jelentette be.

MTI

Kapcsolodó cikkek