KDNP: Kiállunk a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogainak visszaszerzése mellett - Külhoni Magyarok
Hírek

KDNP: Kiállunk a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogainak visszaszerzése mellett

A KDNP kiáll a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogainak visszaszerzése mellett – mondta Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján.

Juhász Hajnalka idézte a külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti parlamenti felszólalását és megerősítette: a magyar kormány továbbra is elkötelezett a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogai ügyében.

Jelezte: a KDNP egyetért azzal, hogy mindaddig blokkolni kell az Ukrajna-NATO tanácsüléseket, ameddig Ukrajna a kárpátaljai magyarok oktatási és nyelvi jogait nem állítja vissza.

Százötvenezer magyar él Kárpátalján, ezért 150 ezer okunk van arra, hogy a kárpátaljai magyarság oktatási és nyelvi jogainak visszaszerzése mellett kiálljunk – hangoztatta Juhász Hajnalka, hozzátéve: nem többletjogokról, hanem a szerzett jogok visszaállításáról van szó. Hozzátette, hogy Kárpátalján több mint 70 magyar oktatási intézményt és 16 ezer diákot érint hátrányosan a kialakult helyzet.

Az ukrán külügyminiszter március 26-ai budapesti látogatása kapcsán kifejtette: a magyar kormány célja, hogy konstruktív párbeszédet kezdjen el, hiszen Magyarország számára a jószomszédi viszony helyreállítása kiemelten fontos, ahogyan az is, hogy továbbra is kiálljon Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

MTI

Kapcsolodó cikkek