Kelemen: Stabil parlamenti többség kell Romániában - Külhoni Magyarok
Hírek

Kelemen: Stabil parlamenti többség kell Romániában

A közjó azt kívánja, hogy minél hamarabb alakuljon stabil parlamenti többség Romániában, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatja, hogy tavasszal előre hozott parlamenti választások legyenek – jelentette ki szombaton Kolozsváron Kelemen Hunor.

A politikus az RMDSZ miniparlamentjeként is emlegetett Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén beszélt erről.

Kifejtette: Romániában 2012 óta folyamatosan politikai válság van, azóta kilenc kormánya volt az országnak. Megerősítette, hogy az RMDSZ meg fogja szavazni a parlamentben a kormány ellen benyújtani tervezett bizalmatlansági indítványt, mivel nem értenek egyet a kormányzó liberálisok azon javaslatával, hogy kétfordulóssá váljon a polgármester-választás.

Az RMDSZ új koalíciót szeretne

Ugyanakkor cáfolta, hogy az RMDSZ új koalíciót szeretne. Kifejtette: az RMDSZ-nek az az érdeke, hogy minden áron megakadályozza a választási törvények módosítását, hiszen a magyarság körülbelül polgármestereinek 20 százalékát veszítené el, ha bevezetnék a kétfordulós önkormányzati választást. Ezért bárkivel, így a szociáldemokratákkal is képesek szövetkezni, hogy ezt megakadályozzák, és ennek az egyedüli útja a kormány megbuktatására irányuló bizalmatlansági indítvány megszavazása.

Kelemen szerint ugyanakkor az RMDSZ és a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) között nincs harag, hiszen a liberálisok is megszegték az RMDSZ-nek még tavaly év végén tett azon ígéretüket, hogy nem fogják módosítani a választási törvényeket. Reményét fejezte ki, hogy a parlament megszavazza a bizalmatlansági indítványt, ami azt jelenti a kormány bukása mellett, hogy a választási törvények nem fognak módosulni, és egyfordulós marad a polgármester-választás.

Klaus Johannis elnök is támogatja az előre hozott parlamenti választásokat

Ugyanakkor ezzel megteremtődne az előre hozott parlamenti választás előidézésének a lehetősége, amelyet Kelemen szerint nem szabad leseperni. Leszögezte, szerinte kivitelezhető, hogy az önkormányzati választások előtt egy héttel parlamenti választást tartsanak, ehhez azonban arra van szükség, hogy a parlamenti pártok is akarják ezt, hiszen két beiktatásra váró kormányt kell egymás után elutasítania a parlamentnek, hogy az államelnök feloszlathassa a törvényhozói testületet. Klaus Johannis elnök és az őt támogató kormányzó liberálisok is előre hozott parlamenti választásokat akarnak.

Az RMDSZ elnöke kitért arra is, hogy az önkormányzati választáson várhatóan magyar–magyar verseny lesz, miután az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összeolvadni készül. Kifejtette, ez teljesen új helyzetet teremt, hiszen eddig az RMDSZ az MPP-vel együttműködött, de ha létrejön a fúzió, érvényét veszti az együttműködési megállapodás.

Kelemen szerint ezért arra kell számítani, hogy magyar–magyar verseny alakul ki egyes erdélyi településeken, ezért rugalmasnak kell lenniük, hogy megőrizhessék, illetve visszaszerezhessék Szatmárnémeti és Marosvásárhely polgármesteri tisztségét, amire – Kelemen szerint – jó esély van.

Az SZNT kezdeményezésének célja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen

Az RMDSZ-elnök felkérte az RMDSZ területi szervezeteit, hogy a következő egy hónapban 200-220 ezer támogató aláírást gyűjtsenek össze a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított, nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés sikere érdekében. Elmondta, hogy az SZNT kezdeményezése csak erősíti az RMDSZ által elindított Minority SafePack európai polgári kezdeményezést.

MTI

Kapcsolodó cikkek