Kettős jubileumot ünnepelt az MTTK - Külhoni Magyarok
Hírek Vajdaság

Kettős jubileumot ünnepelt az MTTK

15 éves a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar és 150 éves a szabadkai tanítóképzés.


A kettős évforduló alkalmából ünnepi műsort tartottak a felsőoktatási intézményben, továbbá díjazták a legeredményesebb hallgatókat, valamint azokat a személyeket, akik nem a kar munkatársai, ám tevékenységükkel nagyban hozzájárultak annak fejlesztéséhez és előrehaladásához.

Az MTTK díjkiosztó bizottsága – dékáni javaslatra – az idei évben öt személynek ítélte oda a Pro Facultate-díjat. A díjazottak Pirityiné Szabó Judit, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Maruzsa Zoltán magyar köznevelésért felelős államtitkár, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, továbbá Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár.

Pirityiné Szabó Juditot, Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetőjét meglepetésként érte az elismerés. Szerinte a díj nemcsak neki, hanem Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának is szól. „Nagyon fontosnak tartjuk az anyanyelvű oktatás biztosítását az egész Kárpát-medencében. Ezért tevékenykedünk, hogy egy egységes kárpát-medencei oktatási, gazdasági, kulturális tér jöhessen létre.”

Az oktatási rendszerben is igyekszünk egy olyan egységes, kárpát-medencei oktatási térben gondolkozni, amelyben minél több közös pontot tudunk találni – nyilatkozta Maruzsa Zoltán magyar köznevelésért felelős államtitkár. „Szerintem nagyon sokat tudunk is egymástól tanulni, úgyhogy én kifejezetten örülök, hogy az elmúlt néhány esztendőben alapvetően sikerült itt megújítani az oktatási infrastruktúrát.”

Szabadka felsőoktatási intézményeinek nagy jövőt szánunk – hangoztatta beszédében Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Nekem az a meggyőződésem, hogy egyrészről mindinkább megteremtődnek ennek a térségnek a centrumhoz való tartozásának a feltételei. Másrészről pedig az a meggyőződésem, hogy ebben a térségben akkor fognak maradni az emberek, ha azok is ide fognak jönni, akik nem ide valósiak.”

Zoran Miloševićet büszkeséggel tölti el, hogy Vajdaság területén létezik egy ilyen oktatási intézmény, mint az MTTK. A tartományi felsőoktatási titkár hozzátette, ez a kar is azt mutatja, hogy a közösségek megmaradása mindig az iskolarendszeren is múlik. „Mindenekelőtt az én dolgom is, hogy létezzen ez a kar. Nemcsak az értékes tanárok és hallgatók miatt, akik már 15 éve írják nemcsak a magyarok, hanem közös történelmünk legszebb sorait is.”

Az MTTK 2006 óta létezik. Az elmúlt 15 év alatt a támogatásoknak köszönhetően egyre több képzést sikerült elindítaniuk – nyilatkozta a kar dékánja, Ivanović Josip. „Jött most a legújabb két program, a másik négy program mellé. Jött az okleveles kommunikátor program és a kollégiumi nevelő program, amely hároméves.”

Az intézmény előtt most újabb kihívás áll. Az említett képzésekből a mester- és a doktori képzést is szeretnék majd elindítani – tette hozzá Ivanović Josip.

Pannon RTV

Kapcsolodó cikkek