Kiemelt szerephez juthat a magyar tagozat a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen - Külhoni Magyarok
Hírek

Kiemelt szerephez juthat a magyar tagozat a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen

A magyar tagozat fejlesztését, az emellett való, a nyilvánosság számára is jól látható kiállást remél a kedden megválasztott új rektortól, Daniel Davidtól a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetősége.

A magyar tagozat fejlesztését, az emellett való, a nyilvánosság számára is jól látható kiállást remél a kedden megválasztott új rektortól, Daniel Davidtól a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának vezetősége.

A kolozsvári egyetemen kedden választották meg az új rektort, a rangos felsőoktatási intézményt a következő négy évben Daniel David vezeti. A szatmárnémeti születésű pszichológus az Agerpres szerint az 1403 érvényes szavazat közül 1026 voksot kapott, így több mint kétharmados támogatottsággal győzte le ellenfelét, Ioan Chirilă ortodox teológust.

Kedden összesen 1616 egyetemi oktatót, kutatót és egyetemi hallgatót vártak az urnák elé, akiknek végül 88,99 százaléka, 1438 személy adta le voksát Ioan Aurel Pop utódjára. A Román Akadémia elnökévé is megválasztott történész kitöltötte a két mandátumát, és a törvény értelmében harmadik mandátumot nem vállalhatott, így a 2020-2024-es ciklusra új rektort kellett választani.

A győztesként kikerült 47 éves Daniel David az elmúlt négy évben az intézmény kutatásért, versenyképességért és tudományos publikációiért felelős rektorhelyettese volt. Magyarul és németül is közzétette rektori programját. Ebben egy világszínvonalú egyetem felépítését ígéri, a bizalom és a nyitás jegyében. Fontosnak tartotta az egyetem multikulturális jellegét, és ennek a megőrzését, fejlesztését szorgalmazta.

Három fejlesztési irány

„Ez egy egyetemhez illő, civilizált verseny volt. Örülünk az eredménynek, hisz a megválasztott rektor kifejezte szándékát, hogy a magyar tagozattal jó együttműködést szeretne” – értékelte lapunk kérdésére a rektorválasztás eredményét Soós Anna magyar tagozatért felelős rektorhelyettes.

Rámutatott, Daniel David ezt már azzal is jelezte, hogy programját magyar és német nyelven is közzétette. Fő célkitűzésében, az egyetem multikulturális jellegének hangsúlyozásában a magyar tagozatnak kiemelt szerepe lesz, vélte Soós Anna. „Ez olyan sajátossága az egyetemnek, amelyet mi is és rektor úr is érvényesíteni szeretnénk” – fogalmazott.

Az új ciklusban az oktatás, a kutatás és a társadalommal való együttműködés terén terveznek fejlesztéseket.

„Sok minden változtatásra vár a következő években. Ehhez a magyar tagozat is elkészíti azokat az irányelveket, amelyek mentén fejlődni szeretne” – mondta Soós Anna, aki szerint a magyar oktatók teljesen egyetértenek a Daniel David által megjelölt három fejlesztési iránnyal.

Emlékeztetett, hogy a magyar tagozat mindig a rektorválasztás előtt jelöli ki azokat a rektorhelyetteseket, akik majd a rektori csapatban képviselik az érdekeit, és Markó Bálint rektorhelyettessel ismét elnyerték a bizalmat.

Az új egyetemépítési folyamatba saját programjukkal léptek be, mely a jövőben a magyar tagozat érdekeinek megfelelően alakul. Céljuk, hogy megfelelően tudják működtetni a már elindított programokat, ehhez biztosítani tudják a megfelelő diáklétszámot és tanári kart, valamint az új igényeknek megfelelő újabb programokat indíthassanak.

Új generációk, új elvárások

Oktatásfejlesztés terén az egyetemi oktatók is azzal a gonddal küszködnek, hogy az egyre újabb generációk tanulási igényei mások, mint az előző nemzedékeké. Fel kell készíteni a tanárkollégákat, hogy megfeleljenek ennek a kihívásnak.

Nem arról van szó, hogy elmondjuk a magunkét, és a vizsgán meghallgatjuk, hogy a diákok mit tanultak meg abból. A hallgatókkal való együttműködésre törekszünk, hogy partnerek legyenek a tanulásban is” – vázolta a fő célt a rektorhelyettes.

A kutatás területén a magyar tagozaton jók a minőségi mutatók, mondta Soós Anna, de itt is további fejlesztéseket terveznek. „

Tudjuk, hogy ennek anyagi korlátai vannak, közös erőfeszítés lesz, hogy felmutassuk az ehhez szükséges anyagi eszközöket” – fogalmazott.

Harmadik célként az erdélyi magyar közösség, társadalom számára szervezett programjaik bővítését említette, a különböző civil szervezetekkel együttműködve.

Kiemelt programpont lesz például a magyar egyetemalapítás évfordulója, amelyre szeretnének megfelelően felkészülni, példálózott a magyar tagozat képviselője. Hangsúlyozta, a magyar tagozat az elmúlt években is élvezte az egyetem vezetőségének támogatását és megfelelően tudott működni, ami fontos eredmény. „Innen kellene folytatni az építkezést és a társadalom számára láthatóbb kiállást felmutatni a magyar tagozat irányába” – fogalmazta meg a jövőbeli célt Soós Anna.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Románia legrégebbi, legnagyobb és legjobbnak minősített felsőoktatási intézménye, magyar nyelven 70 alapképzési és 48 mesterképzési szakot ajánl. A tanintézetben jelenleg 44 ezer diák tanul, közülük 6500-an magyar tagozaton.

Krónika

Kapcsolodó cikkek