Kijevbe várják a magyar külügyminisztert - Külhoni Magyarok
Hírek

Kijevbe várják a magyar külügyminisztert

Dmitro Kuleba ukrán és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megállapodtak abban, hogy Kijevben tárgyalásokat folytatnak, miközben a két ország kapcsolata súlyos válságban van – jelentette a Jevropejszka Pravda.

A látogatás hírét Dmitro Kuleba is megerősítette a portálnak hozzátéve, hogy a találkozóra várhatóan január végén kerül sor.

„Magyarország fontos partner és közeli szomszéd a számunkra. A szomszédok néha veszekednek, de aztán ki kell békülniük, mert szomszédok maradnak. Ezért megállapodtunk abban, hogy január végén Szijjártó Péter kollégám Kijevbe látogat, hogy megvitassuk a kétoldalú kapcsolatok helyzetét és a problémák megoldásának a kölcsönös tiszteleten alapuló módozatait” – mondta el az ukrán külügyek irányítója.

A Jevropejszka Pravda más forrásból is úgy értesült, hogy a két külügyminiszter megbeszélésére az új amerikai elnök beiktatása után kerülhet sor. A portál információi szerint ezúttal nem valamelyik kormányközi vegyes bizottság ülése várható, mint a két tárcavezető tavaly júniusi találkozója alkalmával, a magyar külgazdasági és külügyminiszter munkalátogatásra érkezik, amelynek célja kiutat keresni a két ország kapcsolatának válságából. A találkozót Magyarország kezdeményezte, a kijevi helyszínt viszont az ukrán fél javasolta.

Múlt csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján Dmitro Kuleba kifejtette, találkozójától Szijjártó Péterrel a válság megoldását reméli, amely azután következett be, hogy – szerinte – egyes magyar tisztviselők beavatkoztak Ukrajna belügyeibe a tavalyi helyhatósági választások alkalmával.

Hozzátette: támogatja az építő kapcsolatokat és a kölcsönös tiszteleten alapuló megoldások keresését.

„De ha valaki nem tartja be ezt az elvet, és átlépi a »vörös vonalat«, akkor azonnal rúgást kap Ukrajnától. Ha a vonalakat nem lépik át, akkor barátok leszünk, és fejleszteni fogjuk a kölcsönösen előnyös együttműködést” – mondta a miniszter.

Ihor Zsovka, aki az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetőjeként a külpolitikáért felel Volodimir Zelenszkij környezetében, a hét végén interjút adott a TSZN-nek. Az ukrán–magyar viszonyról szólva megerősítette, hogy január 27-ére Kijevbe várják Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert.

„A teljes kérdéskör terítékre kerül. Többször kijelentettük, hogy Ukrajna számára kívánatos lenne egy megfelelő szerződés vagy megállapodás megkötése Ukrajna és Magyarország között, amely rendezné ezt a kérdésegyüttest. Az ún. úriember-megállapodás megállapodás paritásról, egyenlőségről, a kölcsönösen előnyös kapcsolatokról. Folyamatban van egy ilyen dokumentum kidolgozása, az elnök megbízásából az ukrán fél elkészítette ezt a dokumentumot, átadta a magyar félnek, megkapta a reakciójukat, és most folytatódik a folyamat.” […] Ez a dokumentum tartalmazni fog egy úgynevezett – ahogyan manapság mondani szokás – útitervet.

Kérdésre válaszolva Zsovka kijelentette, véleménye szerint a megállapodás aláírására külügyminiszteri szinten nem kerül sor a január végi találkozó alkalmával. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy amennyiben elkészül a dokumentum, azt Magyarország miniszterelnöke és Ukrajna elnöke láthatja el kézjegyével, Orbán Viktor kijevi látogatása alkalmával. Hangsúlyozta viszont, hogy a legfelső szintű találkozó megfelelő előkészítést igényel, a miniszterelnöki látogatás dátumát még nem tűzték ki.

Zsovka megerősítette, Ukrajna arra számít, hogy a két ország között létrejövő megállapodásban Budapest lemond a NATO–Ukrajna Bizottság legmagasabb szintű találkozóinak blokkolásáról. Ami pedig az ukrán oktatási törvény körüli vitákat illeti, a tisztviselő megismételte, Ukrajna teljesítette a Velencei Bizottság valamennyi ajánlását.

„Bizonyára hallotta a NATO főtitkárának álláspontját, miszerint ez kétoldalú kérdés Ukrajna és Magyarország között. És ezek valóban államaink kétoldalú kérdései. Kivinni ezt a nemzetközi porondra vagy például egy olyan intézménybe, mint az észak-atlanti szövetség, kontraproduktív – egyébként Magyarország számára is. És ezt el kell ismerni. Ezért megpróbáljuk ezt a kérdést kétoldalú szinten megoldani” – tette hozzá Ihor Zsovka.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek

  • Aki Szabadkát várossá tette

    Hétfőn Szabadkán felavatták Bíró Károly, a város egykori polgármestere a Radić fivérek utcában lévő egykori otthonának falán lévő emléktábláját.