Klaus Iohannis a kormányalakításról: a Románia számára legjobb megoldást fogom választani - Külhoni Magyarok
Hírek

Klaus Iohannis a kormányalakításról: a Románia számára legjobb megoldást fogom választani

Napokon belül megkezdi a kormányalakítási tárgyalásokat a vasárnapi parlamenti választásokon a törvényhozásba jutott pártok vezetőivel Klaus Iohannis államfő – jelentette be az elnök hétfő kora esti videós üzenetében.

Az elnök azt mondta, hogy bár a részeredmények szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kapta a legtöbb szavazatot, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (USR–PLUS) összesen több mint 45 százalékot szerzett, amihez, ha hozzáadják a többi eredményt (nem említette név szerint az RMDSZ 6 százalék körüli eredményét), egy több mint 50 százalékos jobb-közép parlamenti többség körvonalazódik.

Iohannis emlékeztetett: a PSD a 2016-os parlamenti választásokon elért 40 százalékos eredményről esett vissza a mostani 29 százalék körülire, a PNL viszont 20-ról „erősödött” 25 százalékra, és az USR–PLUS is szinte megduplázta támogatottságát (igaz, négy éve még csak USR-ként, egyedül ért el 8 százalékos eredményt a választásokon).

„Bár a PSD került ki győztesként ebből a választásból, nincs körülötte egy stabil baloldali többség” – mondta Iohannis. Az államfő szerint mindezeket figyelembe fogja venni a kormányalakítási tárgyalásokon, amelyeket napokon belül megkezd a parlamentbe jutott pártokkal. „A Románia számára legjobb megoldást fogom választani” – jelentette ki.

Iohannis szerint az új kormány elsődleges feladata járványügyi helyzet kezelése és a jövő évi állami költségvetés kidolgozása lesz.

Maszol

Kapcsolodó cikkek