Klaus Johannis szerint a PSD a magyaroknak adná Erdélyt - Külhoni Magyarok
Hírek

Klaus Johannis szerint a PSD a magyaroknak adná Erdélyt

Durva magyarellenes kirohanást intézett szerdán délben Klaus Johannis államfő annak kapcsán, hogy a román képviselőház hallgatólagosan elfogadta a Székelyföld számára területi autonómiát biztosító törvénytervezetet.

„Jó napot kívánok, PSD” – kezdte magyar nyelven rövid, mindössze egy perces sajtónyilatkozatát a román államelnök. Johannis élesen kifakadt az ellenzéki Szociáldemokrata Pártra (PSD) amiatt, hogy a bukaresti képviselőház – ahol az ellenzéknek többsége van – hallgatólagosan elfogadta nemrég Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József előterjesztését.

Az államfő kijelentette: miközben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotta kormány a világjárvánnyal küzd, a PSD szerinte „a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy a magyaroknak adja Erdélyt.”

Johannis szerint a PSD hathatós támogatást nyújtott az RMDSZ-nek, hogy vita nélkül átmenjen az alsóházon a javaslat. „Hihetetlen, kedves románok, hogy mi történik Románia parlamentjében. Hihetetlen, milyen egyezségekre kerül sor a parlamentben. Miközben jómagam, a kormány és a többi hatóság az emberek életéért küzdünk, azért harcolunk, hogy szabaduljunk meg ettől a járványtól, a nagy PSD azért harcol a parlamenti titkos irodákban, hogy adja Erdélyt a magyaroknak. Jó napot, Ciolacu (itt az elnök ismét magyar nyelven köszönt – szerk. megj.), vajon mit ígért a budapesti vezető, Orbán Viktor ezért a megegyezésért cserébe?” – intézett kérdést az államelnök Marcel Ciolacuhoz, a PSD elnökéhez.

Johannis „mérgezőnek” nevezte a parlament ellenzéki többségét, és leszögezte: amíg ő Románia elnöke, „nem fog létezni” a Székelyföld számára autonómiát biztosító jogszabály. „Én nem akarom, hogy a PSD határozzon a román nemzet ellen, a Románia és a románok jövőjéről” – dörögte a Cotroceni-palotában a román államfő.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök államfőhöz méltatlan, hisztérikus és ideges megnyilvánulásnak nevezte Johannis kirohanását.

A szövetség elnöke közösségi oldalán posztolt bejegyzésében úgy vélekedett, a román államelnök „tipikusan PRM-es (az egykori szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt – szerk. megj.), erőszakos és veszélyes üzenetet fogalmazott meg: a magyarok el akarják venni Erdélyt.” „Az elmúlt 30 évben precedens nélküli eseménynek voltunk tanúi ma: a Cotroceni-palota mikrofonjától otromba módon félretájékoztatnak és a magyarok ellen uszítanak. Az RMDSZ határozottan visszautasítja ezt a fajta diskurzust, valamint a gyűlöletkeltést minden fajtáját” – közölte Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke hozzátette: az államelnöknek bocsánatot kell kérnie „veszélyes kisiklásáért.”

Mint arról beszámoltunk, szerdán kora délután sürgősségi eljárásban tárgyalja a bukaresti szenátus a Székelyföld számára területi autonómiát biztosító, a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott törvénytervezetet. Robert Cazanciuc, a felsőház szociáldemokrata ügyvivő elnöke hívta össze a szenátus plénumának rendkívüli ülését, amelynek egyetlen napirendi pontja van: az autonómiastatútum megvitatása. Cazanciuc előrebocsátotta: a PSD szenátorai az előterjesztés ellen fognak szavazni; ez ügyben egyébként a felsőház a döntéshozó kamara.

A bukaresti törvényhozás alsóháza április 23-án fogadta el hallgatólagosan a Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét.

A román alkotmány 75. cikkelyének második bekezdése értelmében a törvénytervezetekről a parlament először megkeresett kamarája 45 napon belül dönt, ha pedig nem bocsátják szavazásra az előterjesztést, a határidő átlépése esetén a törvény az illető ház által elfogadottnak számít, és átkerül a parlament másik házához. Itt már nincs határidő szabva az elfogadásra vagy elutasításra.

A törvénytervezetet az RMDSZ listáján mandátumot szerzett, korábban a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben politizáló Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József képviselő nyújtotta be tavaly decemberben. Akkor azt tartották céljuknak, hogy érdemi vitát váltsanak ki a tervezetről. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az alsóházi hallgatólagos elfogadást kommentálva megelégedéssel vette tudomásul, hogy a képviselőház szakbizottságaiban kulturált vita folyt a tervezetről, mi több, néhány honatya a tervezet mellett foglalt állást, illetve tartózkodott. 2017 decemberében Kulcsár-Terza József egyedül nyújtotta be a tervezetet, akkor azonban a parlament érdemi vita nélkül elutasította.

Egyébként mozgalom indult az erdélyi magyarok körében, hogy a Facebook-felhasználók jelentsék a Klaus Johannis hivatalos közösségi oldalán látható, a beszédet tartalmazó videót nemzetiségi hovatartozást érintő gyűlöletbeszéd miatt.

Krónika

Kapcsolodó cikkek