Klímanócskák Pereden - Külhoni Magyarok
Hírek

Klímanócskák Pereden

A 2019 a külhoni magyar gyerekek éve keretében Kárpát-medencei körútra indul a Klímanócskák Program. Ennek célja, hogy többrétűen mutassa be a klímával kapcsolatos problémákat és adja tovább a gyermekek részére ezen problémák megoldásához a lehetséges válaszokat, megismertesse a gyermekeket az éghajlatváltozás összefüggéseivel és hozzájáruljon a gyermekek klímatudatos magatartásának kialakításához. A mai napon a felvidéki Pereden ismerkedhetnek az óvodások és óvodapedagógusok a játékos programmal.

Klima Katinka a programot megalkotó budapesti DipolCsoport irodavezetője a ma7.sk-nak elmondta, tulajdonképpen egy öt állomásos képzésről, környezetvédelmi nevelésről van szó, amit külhoni óvodapedagógusoknak tartanak.

Ma éppen a negyedik állomáson, Pereden zajlik a program, mely a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának a támogatásával valósul meg. Délelőtt a gyermekeknek tartottunk foglalkozást, délután pedig a meghívott és részt vevő óvodapedagógusokkal zajlik egy workshop, átbeszélve a délelőtti tapasztalatokat az adott helyszínhez igazítva. „El kell mondjam, a külhoni tapasztalatok különbözőek, ahány ország, annyi hozzáállás” – tájékoztatta portálunkat.

A cél a gyermekek környezettudatos életmódra való nevelése. Bozókiné Szabó Ildikó, a program kidolgozója otthon, Hódmezővásárhelyen már több mint tíz éve vezeti ennek megfelelően az ő óvodásait. Ebből vittek egy kis ízelítőt Peredre.

„A gyermekeket arra tanítjuk, hogy nem dobáljuk szét a szemetet, megmutatjuk nekik, hogyan kell szelektíven gyűjteni a hulladékot, mit tehetnek például egy-egy vásárlásnál. Felhívhatják szüleik figyelmét arra, hogy ne nejlonzacskóba vásároljanak, hanem vigyék magukkal a kis kosarukat vagy a vászonszatyrukat. A szülőkhöz eljutni legkönnyebben a gyerekeken keresztül lehet” – fejtette ki Klima Katinka.

A program Beregszászon indult, Erdélyben folytatódott és most érkezett a Felvidékre. Az éghajlatváltozás másfajta gondolkozásra kényszerít. Fegyveres Fiskál Gábort, a DipolCsoport vezetőjét a délutáni program közben csíptük el egy rövid nyilatkozatra. Elmondta, hogy a Magyarországon már jól bevált, tíz éve működő programot a magyar kormánynak köszönhetően terjesztették ki a határon túlra is.

„Huszonnégy meghívott óvodapedagógussal értékeljük egy workshop keretében azt, hogy ezt a módszertant hogyan lehet adaptálni ebben a régióban. Konkréten itt, Pereden megkérdeztük az óvodapedagógusokat, hogy állnak hozzá ennek a témának támogatásához a polgármesterek. Szerencsére Szlovákia ebből a szempontból előrébb tart, mint mondjuk Szerbia vagy Ukrajna, mert itt jobban vigyáznak a vízre, szelektíven gyűjtik a hulladékot és figyelnek arra is, hogy a óvodaudvart árnyékolják, fák ültetésével, amibe gyerekeket vonnak be” – sorolja tapasztalatait.

Amit viszont a pedagógusok hangsúlyoztak, hogy maguk a szülők azok, akik a megszokások rabjai és nehezen változtatnak. Fegyveres Fiskál Gábor szerint még messze vagyunk sok európai országtól a környezetvédelem területén, de a kényszer, az éghajlatváltozás másfajta gondolkozásra és cselekvésre fog kényszeríteni bennünket.

Ma7

Kapcsolodó cikkek