Költészetnapi közös kanadai virtuális verselés - Külhoni Magyarok
Hírek

Költészetnapi közös kanadai virtuális verselés

Mivel a diaszpórában élő magyarok közösségének megtartása szempontjából még az átlagosnál is nagyobb kihívást jelent a kötelező fizikai távolságtartás a nagy kiterjedésű Kanadában, a magyar költészet napján ismét az online közösségi tér nyújtott segítséget egy közös versmondáshoz.

– Az, hogy nehéz és kiszámíthatatlan időket élünk, a kanadai Diaszpórában élő magyarokra is komoly kihatással van – fogalmazott Szenthe Anna, a Diaszpóra Tanács Kanadai elnöke, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács elnöke.

– Az Erős Magyar Közösségek Éve alkalmából tervezett programjaink nagy részét törölnünk kellett. Szükségünk volt valami olyan szervezésre, mely a koronavírus idején is egyesíti a kanadai magyarokat, a programok hiányában erkölcsi alapot ad az összetartozás évének.

Kezdeményezésére a Kőrösi Csoma Sándor program kanadai ösztöndíjasainak szervezésében a költészet napja alkalmából a kanadai magyar összetartás tanúságául készítették el azt a videót, amelyen József Attila a Dunánál című versét mondják el a kanadai magyar szervezetek képviselői Montreáltól Victoriáig, 16 kanadai várost képviselve, a magyar külképviseletek munkatársaival és néhány magyar színművész barátjuk közreműködésével.

– A verset a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyarság Háza erkölcsi támogatásával készítettük, ezzel is bizonyítva, hogy a kanadai magyarok a távolságok ellenére közösen, együtt dolgoznak a magyarság, a magyar nyelv, a hagyományok és a kultúra megtartásában.

A Magyar Kormánnyal való szoros kapcsolatunkat bizonyítja, hogy Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is beszállt a projektbe és a vers utolsó sorával megerősítette a Magyar Diaszpóra ás Magyarország közös céljait és feladatait.

Érsek M. Zoltán/azÜzlet.hu

Kapcsolodó cikkek