Koszorúzással emlékeztek a pozsonyligetfalui tömegmészárlás áldozataira - Külhoni Magyarok
Felvidék Hírek

Koszorúzással emlékeztek a pozsonyligetfalui tömegmészárlás áldozataira

Szlovákiában mind a mai napig tabutémának számít, hogy a második világháború befejezése után a csehszlovák hadsereg katonái magyar és német civil lakosokat mészároltak le Pozsony mellett és Morvaország közepén. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Dunajszky Géza közíró, Petržalka-Engerau-Ligetfalu Polgári Társaság elnöke látogatott el az 1945-ös mészárlás áldozatainak emlékművéhez, hogy leróják a tiszteletüket.

A több szakaszban zajló vérengzésnek az eddig fellelt dokumentumok bizonysága szerint valószínűleg több ezren estek áldozatául, nők és férfiak vegyesen, de idősek és még csecsemőkorú gyermekek is. A vérengzéseket súlyosbítja az a tény, hogy mindez másfél hónappal az európai békekötés után, vagyis békeidőben történt.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára stábunknak elmondta, hogy az itt és a környéken élő magyarok és németek számára a háború vége nem a békét jelentette, hanem a kitelepítést, a halált és a pusztulást.

Több száz magyart, németet, szlovákot, ruszint végeztek ki, közöttük csecsemőket, nőket, férfiakat. Annyi bűnük volt csupán, hogy magyarnak születtek vagy éppen német nemzetiségűnek – mondta.

Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos mindenkinek tudnia arról, hogy pontosan mi is történt Pozsonyligetfalun, hiszen, ha mi elfelejtjük ezeket az eseményeket, akkor nem tudjuk tovább adni az utókornak, és nem tudunk tenni azért, hogy ez soha többé ne ismétlődhessen meg.

Ma7

Kapcsolodó cikkek