Közéleti Piknik az együtt gondolkodás jegyében - Külhoni Magyarok
Hírek

Közéleti Piknik az együtt gondolkodás jegyében

Az Összefogás mozgalom július 30-án Közéleti Pikniket szervez Gombaszögön, melyre a dél-szlovákiai települések magyar polgármesterei és képviselői mellett a hazai intézmények vezetőit hívta meg, ugyanakkor minden érdeklődőt szeretettel vár.

„Mindig azt vallottuk, hogy az összefogásnak társadalmi vitában kell kialakulnia, sokak véleményét meghallgatva. Ez egy jó alkalom a kreatív találkozásra, ahol nem formális keretek között, ám egy nyilvános rendezvényen lehet megbeszélni közös ügyeinket” – vallja Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

A piknik legfőbb célja, hogy platformot biztosítson a szereplők találkozására és a kötetlen eszmecserére. A rendezvényen három panelbeszélgetésre kerül sor, kettőben politikusok, az egyikben elemzők-szakértők fognak beszélgetni a magyar összefogáshoz vezető lehetőségekről.

„Gombaszög mindig a felvidéki közösség együtt gondolkodásának helyszíne volt, az a völgy, ahol a felvidéki magyarságot megtartó kapcsolatrendszer hálóját szorosabbra fonták, ahol közösen tervezték meg a fontos, elérendő célokat. Több generáció áldozatos munkájának hála, Gombaszög ma is a felvidéki magyarság legfontosabb találkozási helye, az egység most a legfőbb elérendő célunk, korparancs, itt az idő hát újra összegyűlni és megtalálni elérésének pontos módját, eszközeit és lehetőségeit” – hangsúlyozta Orosz Örs, Gombaszög főszervezője, az Összefogás alelnöke.

A közéleti alkalmon három panelbeszélgetésre kerül sor. Az Egység, de milyen és hogyan? címet viselő kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Agócs Attila (Fülek polgármestere, a Híd alelnöke), Bauer Ildikó (városi képviselő, az Összefogás alelnöke), Cziprusz Zoltán (megyei képviselő, az MKP alelnöke), Rigó Konrád (a Híd alelnöke), Orosz Örs (megyei képviselő, az Összefogás alelnöke), Varga Tibor (Kaposkelecsény polgármestere, az MKP elnökségi tagja). A következő beszélgetésen az összefogás megteremtésének lehetséges keretei és feltételeit járja körül Fiala-Butora János (jogász, közgazdász, egyetemi oktató), Horony Ákos (jogász), Petőcz Kálmán (diplomata, kisebbségi szakértő) részvételével.

A délután utolsó fóruma a pártelnöki vita lesz Forró Krisztiánnal (MKP), Mózes Szabolccsal (Összefogás), valamint Solymos Lászlóval (Híd).

Felvidék Ma

Kapcsolodó cikkek