Közétették, hogyan kaphatnak Magyaroszágon védettségi igazolványt azok az erdélyi magyarok, akik itthon lettek beoltva - Külhoni Magyarok
Hírek

Közétették, hogyan kaphatnak Magyaroszágon védettségi igazolványt azok az erdélyi magyarok, akik itthon lettek beoltva

Megjelent a részletes szabályozása annak, hogyan kaphatnak Magyarországon védettségi igazolványt azok, akik külföldön lettek beoltva, tehát adott esetben azok az erdélyi magyarok (akik magyar állampolgárok is), akik Romániában kapták meg a Covid-19 elleni oltásukat – tájékoztat a Nemzetpolitikai Államtitkárság a Facebook-oldalán.

Magyar védettségi igazolványt csak személyesen a magyarországi kormányablakban vagy ügyfélkapun keresztül lehet igényelni. A védettségi igazolványt a hatóság díjmentesen, a kérelem benyújtásától számított 15 napon belül állítja ki. A koronavírus elleni védettségi igazolás az alábbi országokban kiállított oltási igazolás alapján kérelmezhető:

* az Európai Unió valamely tagállamában vagy valamelyik európai uniós tagjelölt országban,

* a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet valamely tagállamában,

* az Észak-atlanti Szerződés Szervezete valamely tagállamában,

* az Oroszországi Föderációban,

* a Kínai Népköztársaságban,

* az Egyesült Arab Emírségekben,

* a Bahreini Királyságban,

* a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa tagállamaiban: Azerbajdzsáni Köztársaságban, Kazah Köztársaságban, Kirgiz Köztársaságban, Török Köztársaságban, Üzbég Köztársaságban vagy

* a külpolitikáért felelős miniszternek a közbiztonságért felelős miniszterrel egyetértésben kiadott rendeletében megjelölt országban.

A tájékoztatás szerint május 21-től korlátozás nélkül utazhat be Magyarországra az a magyar állampolgár:

* akinek célja, hogy személyesen kérelmezze a magyar védettségi igazolványt egy kormányablakban;

* aki igazolja, hogy már ügyfélkapun keresztül benyújtotta a védettségi igazolvány iránti kérelmet. A karantén alóli mentesség vonatkozik az együtt utazó kiskorúra is. A karantén alóli mentesség feltétele, hogy a kérelem benyújtása ténylegesen megtörténjen legkésőbb a beutazást követő második munkanapon, ellenkező esetben az illetékes járványügyi hatóság kijelöli a karantén helyszínét.

Transindex

Kapcsolodó cikkek