Közösségi felelősségvállalásra biztatta Potápi Árpád János államtitkár a MOGYTTE magyar végzőseit - Külhoni Magyarok
Hírek

Közösségi felelősségvállalásra biztatta Potápi Árpád János államtitkár a MOGYTTE magyar végzőseit

Az egyéni felelősségvállalás mellett közösségi felelősségvállalásra is biztatta a Marosvásárhelyi Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) magyar tagozatának végzőseit szerdán Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A magyar tagozatnak a marosvásárhelyi várban tartott szerdai ballagásán az általános orvosi kar 153, a fogorvostudományi kar 40, a gyógyszerészeti kar 40, valamint az általános orvosi asszisztensi szak 27 sikeresen államvizsgázó diákja tette le a hippokratészi esküt.

Potápi Árpád János beszédében kitért arra, hogy az egyetem magyar tagozatának 260 végzőse gyógyítóként a legnagyobb felelősséget vállalja, hiszen lehet, hogy pályájuk során másodpercek alatt kell emberek életéről dönteniük.

„Arra hívjuk önöket, hogy felelősségvállalásuk terjedjen ki a közösségükre is” – jelentette ki az államtitkár.

Megjegyezte: az orvosok felkészültsége és helytállása tiszteletet érdemel. A tanító és a pap mellett az orvos egy-egy közösség fennmaradásának a harmadik pillére. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a közösségek bonyolult hálózatként működnek, akárcsak az emberi szervezet. Mindkettő akkor működik helyesen, ha a tagok közös célért dolgoznak.

„Magyarország kormánya mindvégig kiállt a MOGYE (Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem – az egyetem korábbi neve) megmaradása mellett, a marosvásárhelyi magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés mellett” – jelentette ki. Megemlítette: arra törekszenek, hogy az orvosoknak csakis a legfontosabbra, a gyógyításra kelljen összpontosítaniuk. A Studium-Prospero Alapítványt támogatva 65 olyan lakást építettek fel erdélyi településeken, amelyeket pályakezdő orvosok, művészek foglalhatnak el. E program segíti a friss végzősök erdélyi boldogulását. Tanulmányaik szakmaiságát erősíti az itteni szakkönyvtár is.

Beszédében Nagy Előd rektorhelyettes arra biztatta a végzősöket, hogy hivatásukat műveljék empátiával, bizakodással, töretlen hittel és alázattal. Arra is emlékeztette őket, hogy a marosvásárhelyi egyetem magyar tagozatának az erdélyi magyarság orvosellátását kell biztosítania.

A magyar tanári kar nevében felszólaló Sipos Emese professzor elmondta: olyan orvosokat, gyógyszerészeket próbáltak nevelni, akik az elkövetkező évtizedekben meghatározó értelmiségijei lehetnek az erdélyi társadalomnak. Arra kérte a végzősöket, hogy lehetőségeik szerint keressék szülőföldjükön a boldogulásukat.

A ballagási ünnepséget követően az egyetem vezetői Potápi Árpád János államtitkárral együtt nyitották meg a Miskolczy Dezső Oktatásszervező és Egészség-szakpolitikai Innovációs Központot.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult meg 1945-ben. Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést. Ma az egyetem vezető testületei a román oktatók háromnegyedes többségével működnek. Az egyetem élén harmadik rektori mandátumát töltő Leonard Azamfireit tavaly decemberben az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) Maros megyei szenátorává választották.

MTI

Kapcsolodó cikkek