Közösségükért vállalnak felelősséget a diákok: karácsonyi jótékonysági programokat szervezett a MCC kolozsvári központja - Külhoni Magyarok
December - szülőföld Erdély Hírek

Közösségükért vállalnak felelősséget a diákok: karácsonyi jótékonysági programokat szervezett a MCC kolozsvári központja

Karácsonyi adománygyűjtő eseményekkel, magyarországi diákokkal közösen szervezett mikulásozással várták az ünnepeket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kincses városi tehetségtámogató programjaiban részt vevő diákok, akiknek annak ellenére sikerült közösségé kovácsolódniuk, hogy a kollégium képzési tevékenységeinek nagy része virtuális térben zajlott a koronavírus-járvány miatt.

Karácsonyi jótékonysági akciókat szervezett idén is a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kolozsvári központja. Noha a több erdélyi helyszínen működő tehetségtámogató központ többségében csak az idéntől kezdődtek meg a Fiatal Tehetség Program (FIT) és az erdélyi Középiskolás Program (e-KP) képzési tevékenységei, amelyek nagy része virtuális térben zajlott a pandémia miatt, a karácsonyi időszakra már egy olyan jól összeszokott, működő rendszert sikerült kialakítaniuk, ami lehetővé tette, hogy a diákok a képzéseken túl közösségünkért, környezetünkért is felelősséget vállaljanak – számoltak be a kolozsvári központ munkatársai szerkesztőségünkhöz eljuttatott hírlevelükben.

A jótékonysági akció keretében adományokat gyűjtöttek a zsoboki Bethesda Gyermekotthon részére, továbbá a tehetségtámogató program középiskolás résztvevői a gyerekotthon lakóival közösen meglátogatták a kincses városi karácsonyi vásárt, amit egy, az MCC központban megtartott, karácsonyi hangulatú, pizzázással egybekötött moziesttel zártak.

A Mikulásnak is segítettek a fiatal tehetségeket támogató programban részt vevő diákok: a dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban, a szépvízi Nadrini és Levendula házakban, illetve a csíkszentdomokosi otthonban és a Borbély-házban lakó gyerekek a Mikuláshoz írt leveleiben kért könyveket szerezték be számukra.

Ezenkívül a Kolozsvári Egyetemi Program (KEP) adománygyűjtő akciója keretében a kolozsvári Aksza Utcagyerek Missziós Háznak, illetve a Torockói Kis Szent Teréz Gyermekotthon lakóinak tették szebbé a karácsonyát a kollégium hallgatói. A tehetséges diákok számára a kolozsvári központ is számos színes tevékenységet szervezett az adventi időszakban.

Többek között az MCC győri központjának diákjaival levelezhettek, töklámpáskészítő versenyt tartottak, közös mikulásozást szerveztek, ahol kézzel készített ajándékokat adtak át egymásnak.

A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig.

Az Erdélyben nyolc helyszínen, Aradon, Csíkszeredában, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen működő központokban 1019 diák vehet részt a kollégium programjaiban.

Kapcsolodó cikkek