Külhoni pártelnökök kerekasztala Sátoraljaújhelyen - Külhoni Magyarok
Hírek

Külhoni pártelnökök kerekasztala Sátoraljaújhelyen

Tájkép csata közben címmel kerekasztal-beszélgetést tartottak a külhoni magyar pártok elnökeinek részvételével a Sátoraljaújhelyen megrendezett Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen.

Az Újraindítás-megújulás – reStart-reNewal címmel megrendezett szabadegyetem 2021. július 21-25. között zajlik Sátoraljaújhelyen a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Ifjúsági Tanács és a Magyar Ifjúsági Konferencia szervezésében.

A pénteki program keretében Tájkép csata közben – Külhoni pártelnökök kerekasztala címmel zajlott kerekasztal-beszélgetés, amelyen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártja elnöke, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Tánczos Barna (RMDSZ) romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

Egységes magyar képviseletre van szükség a Felvidéken

A pártelnökök ismertették az elmúlt évek történéseit régióikban.

Forró Krisztián egyebek mellett azt emelte ki, hogy a legutóbbi parlamenti választás óta csoportos képviselet nélkül maradt a felvidéki magyarság, s bár bejutott három magyar nemzetiségű képviselő, de látni kell, hogy ennek nincs igazi, kézzelfogható eredménye a közösség számára. A fájó pontok között említette az állampolgársági törvényt, amelynek tervezik a módosítását, de ez sokak problémáját megoldja, csak a szlovákiai magyarokét nem, vagyis itt is megjelenik a kettős mérce.

Mint mondta, időnként akadtak reménysugarak, gesztusok, de ezek közül másfél év elteltével sem valósult meg semmi.

Mindez azt mutatja, hogy addig, amíg a Felvidéken nincs egységes magyar képviselet, addig rólunk döntenek, de nélkülünk – fogalmazott Forró Krisztián. Hozzátette, tavaly elindult a tárgyalási folyamat a három felvidéki magyar párt között, de ez elhúzódik, részben amiatt, hogy nemcsak méretekben, de ideológiákban is különböző formációkról van szó.

Lehetnek különböző ideológiai nézeteink, lehet különböző véleményünk, de van egy összekötő kapocs, mégpedig az, hogy magyarok vagyunk. Ez pedig meg kell, hogy jelenjen ebben a közös képviseletben – húzta alá hozzátéve, bízik benne, hogy mindenki érzi a közös képviselet szükségességét, az ezzel járó felelősséget.

Erősödtek a magyar közösségek

Potápi Árpád János rámutatott, alapvetően akkor erősek a Kárpát-medencei magyar közösségek, ha Magyarország gazdaságilag, morálisan, politikailag erős.

Ezt az erőt az elmúlt 10-11 év eredményeivel lehet alátámasztani, sikerült megerősíteni a magyar nemzeti közösségeket a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt.

Hozzátette, ez a megerősítés intézményi szinten is zajlott és zajlik, nemcsak az oktatás, a kultúra vagy a sport terén. Mint mondta, a politikai intézményrendszert is folyamatosan erősíteni kell, helyi, megyei, tartományi és országos szinten egyaránt.

A magyarságnak minden lehetséges politikai színteret meg kell szereznie ahhoz, hogy a politikai erejével élve, de nem visszaélve, a többi intézményrendszerét is tudja erősíteni, ezáltal jövőképet nyújtani az ottélő magyarokna – szögezte le.

Az államtitkár beszélt arról, hová jutottak el a magyar kormány támogatásai a Kárpát-medencében, szót ejtett egyebek mellett a pályázati lehetőségekről, a vállalkozók és a családok támogatásáról. Mint mondta, az elmúlt 10-11 évben közös erővel sikerült újra egyesíteni a magyar nemzetet, magyarnak lenni egyre inkább előnyt jelent mindenhol a Kárpát-medencében, s ezzel párhuzamosan Magyarország minden magyar otthona, bárhol is éljen a világban. Végezetül köszönetet mondott mindenkinek, akik az elmúlt években támogatták a közös munkát.

Ezeket a sikereket csak közös erőfeszítéssel tudtuk elérni. A legnagyobb erőfeszítés előttünk 2022-ben lesz, remélem, hogy ahogy eddig önök számíthattak ránk, mi is számíthatunk majd önökre
– fogalmazott Potápi Árpád János.

Ma7

Kapcsolodó cikkek