Lezárult a Máltai Szeretetszolgálat határon átnyúló egészségügyi programja - Külhoni Magyarok
Hírek

Lezárult a Máltai Szeretetszolgálat határon átnyúló egészségügyi programja

Lezárult a Máltai Szeretetszolgálat határon átnyúló egészségügyi programja, amelyben közel 10 ezer ember átfogó ingyenes szűrővizsgálatát végezték el – közölte a szeretetszolgálat szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a szűrések mellett egészségmegőrző előadásokat, elsősegély képzéseket, szakembereknek és laikus segítőknek workshopokat szervezett Magyarországon és Romániában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Országos Kórházi Főigazgatósággal közösen.

A programban összegyűjtötték a magyarországi és romániai jó gyakorlatokat az egészségügy és idősgondozás területéről, valamint konferenciákon, tanulmányutakon és szakmai műhelyek alkalmával osztották meg tapasztalataikat egymással magyar és határon túli szakemberek. Az összegyűjtött gyakorlatokból és vizsgálatok adataiból egy egészségügyi problématérkép készült, amely segíthet a szakembereknek a további egészségmegőrző programok tervezésében és hosszú távú prevenciós stratégia kialakításában.

A programban a többi között belgyógyászati, gyermek és felnőtt szemészeti, ortopédiai és tüdőszűrés is végeztek – tudatta a szeretetszolgálat. A projektben teljesen megújult a Máltai Szeretetszolgálat www.webnover.hu weboldala is, amely az otthonápoláshoz nyújt gyakorlati segítséget.

Mint írták, már a hároméves projekt ideje alatt hasznosultak a megszerzett tapasztalatok. A gyermekszemészeti szűrések gyakorlatait a karitatív szervezet hazai finanszírozásból elindított gyermekszemészeti szűrőbuszán is alkalmazták, amely a leghátrányosabb településeken végzi segítő munkáját. A szűrővizsgálatok során szerzett szervezési, lebonyolítási és egészségügyi tapasztalatokat a máltai szakemberek a koronavírus-járvány elleni védekezés területein is hasznosítják.

„A magyarországi szakmai tudás gyarapodásának elősegítése az egészségügy területén a Kárpát-medence szomszédos országaival együttműködésben végrehajtott egészségfejlesztő programok által” című projekt 985,90 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg Széchenyi 2020 program keretében – olvasható a közleményben.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Talpra tud-e még állni a Szövetség?

    Ismét képviselő nélkül maradt Brüsszelben a felvidéki magyarság, miután a Magyar Szövetségnek a legutóbbi választáson (sem) sikerült képviselőt küldenie