Ludovic Orban bejelentette lemondását a miniszterelnöki tisztségből - Külhoni Magyarok
Hírek

Ludovic Orban bejelentette lemondását a miniszterelnöki tisztségből

Ludovic Orban, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője lemond a miniszterelnöki tisztségről. Ezt maga a kormányfő jelentette be hétfő este a Victoria-palotában tett sajtónyilatkozatában, egy nappal a december 6-ai parlamenti választásokat követően.

Ludovic Orban szerint Romániának felelős, stabil, az ország korszerűsítésére és fejlődésére vágyó polgárok akaratát tükröző kormányra van szüksége. Kifejezte meggyőződését, hogy a koalíciós kormány vezetőjét is a PNL adja majd. A liberális miniszterelnök részletesen nem indokolta meg döntését, mindössze arról beszélt, határozata arról árulkodik, hogy nem ragaszkodik a székéhez.

Egybehangzó bukaresti sajtóértesülések szerint a kormányfő távozását éppen Klaus Iohannis államfő sürgette, aki elégedetlen amiatt, hogy az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte a parlamenti választásokat (30 százalékkal), megelőzve a második helyen végzett PNL-t, amely a voksok 25 százalékát szerezte meg.

Az államelnöki hivatalnak otthont adó Cotroceni-palota hétfőn este bejelentette, hogy Klaus Iohannis elfogadta Orban lemondását.

Ezt követően Nicolae Ciucă védelmi miniszter látja el az ügyvivői teendőket. Ludovic Orban szerint mandátuma átvétele után egy évvel és egy hónappal, emelt fővel távozik tisztségéből. Szerinte az ország lakossága ez idő alatt a koronavírus-járvánnyal és „előzmény nélküli” gazdasági válsággal szembesült.

„Tiszta lelkiismerettel távozom, teljesítettem a küldetésemet. Megtettünk mindent, amit ember megtehet, igyekeztünk válaszokat találni az emberek problémáira” – jelentette ki a liberális pártelnök. Közölte, célja a következő időszakban olyan kormányt, koalíciót alakítani, amelynek ne legyen tagja a PSD, a PNL vezetőjeként pedig részt vesz a kormányalakítási tárgyalásokon.

Orban szerint ezeknek az egyeztetéseknek a jobbközép parlamenti pártok alkotta kabinet létrejöttét kell eredményezniük.

A román média Orban lehetséges utódai között emlegeti Nicolae Ciucă védelmi minisztert, Florin Cîțut, a pénzügyi tárca vezetőjét, valamint Ilie Bolojan volt nagyváradi polgármestert, aki a szeptemberi helyhatósági választáson elnyerte a Bihar megyei önkormányzat elnöki tisztségét. Orban bejelentését megelőzően Klaus Iohannis államfő arról beszélt, hogy a romániai választók több mint fele a jobbközép pártokra voksolt a vasárnapi megmérettetésen, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig jelentősen meggyengült, így egy jobbközép kormánykoalíció megalakulása körvonalazódik.

Az elnök kifejtette: az ideiglenes részeredmények szerint a 2016-os parlamenti választások óta a – tavaly ősz óta kisebbségben kormányzó – Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20-ról 25 százalékra, az időközben a liberális PLUS-szal összeolvadt Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8-ról 15 százalékra növelte támogatottságát, miközben a PSD „drámaian” meggyengült, 45-ről 29 százalékra esett vissza.

Iohannis szerint a – mostani választásokat egyébként megnyerő – PSD így „végre” kimarad a politikai döntéshozatalból.

Krónika

Kapcsolodó cikkek