Magyar állami kitüntetéseket adtak át Ungváron - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyar állami kitüntetéseket adtak át Ungváron

Harmadik alkalommal nyújtottak át magas rangú magyar állami kitüntetéseket Magyarország Ungvári Főkonzulátusán.

Az idén a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a nagyszabású ünnepi rendezvények, így a magyar állami kitüntetések átnyújtása is későbbre csúszott. Több felvonásban, szűk körben rendezik meg az ünnepségeket az ungvári külképviseleten. Ezúttal Balogh Oszkár és Fakász Valéria kapott Magyar Arany Érdemkeresztet, Korolovics Valériának pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést nyújtották át.

Buhajla József főkonzul köszöntőjében elmondta, bízik benne, hogy a nemzeti imádságunkban is elhangzó, „Hozz rá víg esztendőt” valósággá válik, és a következő év ennél sokkal jobb lesz, leküzdjük a járványt, és a magyar nemzet megerősödve lép túl rajta. A lelkesítő gondolatok után pedig átnyújtotta a kitüntetéseket és gratulált a megérdemelt elismeréshez.

Balogh Oszkár a kárpátaljai magyar kultúra és hagyományok ápolása iránt elkötelezett közéleti tevékenysége elismeréseként részesült kitüntetésben. A Csapi Városi Tanács képviselője, a KMKSZ Jótékonysági Alapítványának főkönyvelője, és a KMKSZ gazdasági felelőse úgy fogalmazott: „Szeretném megköszönni ezt a kitüntetést elsősorban a családomnak és ajánlani a feleségemnek, Lívinek. Köszönöm Magyarország Kormányának és a főkonzulátusnak azt a hihetetlen támogatást, amit annak érdekében tesz, hogy mi itt magyarként meg tudjunk maradni.”

A magyar népi kultúra hagyományainak megőrzését és továbbadását szolgáló tevékenysége miatt kitüntetett Korolovics Valéria szintén megköszönte a KMKSZ elnökségének a felterjesztést, kiemelte: rendkívül megtisztelő, hogy a művelődésszervezőkre is gondolnak, ez motivációt és erőt ad a további munkához.

– Köszönöm Áder János úrnak és Magyarországnak azt a sok segítséget, amit nyújtanak, higgyék el, ez nagyon sokat jelent – fogalmazott a Derceni Művelődési Ház igazgatója, a Gyöngyösbokréta Néptáncegyüttes vezetője. – Ezek nélkül is dolgoznánk tovább, mert ide születtünk, és ez a feladatunk, ám ezekkel a támogatásokkal sokkal könnyebb.

Fakász Valéria megköszönte mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy megkapja ezt a kitüntetést.

Kiemelte: „Ha Isten és erőm engedi, akkor szeretnék továbbra is részt vállalni a társadalmi munkában. Két éjszaka biztosan nem fogok aludni az örömtől. Nem tudom mivel érdemeltem ki, dolgoztam, mint mindenki más.”

A nyugalmazott pedagógus és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Barkaszói Alapszervezetének alapító tagja a kárpátaljai közösség identitásának, anyanyelvének és kulturális hagyományainak megőrzése iránt elhivatott pedagógusi pályája, valamint társadalmi szervezőtevékenysége elismeréseként kapta a kitüntetést.

karpat.in.ua

Kapcsolodó cikkek