Magyar kormánytámogatással felújított óvodát adott át Pánczél Károly Ungváron - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyar kormánytámogatással felújított óvodát adott át Pánczél Károly Ungváron

A magyar kormány mintegy 30 millió forintos támogatásával felújított ukrán-magyar nyelvű óvodát adott át ünnepélyesen Pánczél Károly, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának (NÖB) elnöke szerdán Ungváron, a NÖB kétnapos kárpátaljai látogatásának programpontjaként.

A megújult Csengőcske óvoda avatási ünnepségén mondott köszöntőjében Pánczél Károly hangsúlyozta: mivel legfontosabb kincseink, tálentumaink a gyermekeink, ezért igyekszünk számukra megfelelő, 21. századi körülményeket teremteni nevelésükhöz az óvodában is. A magyar kormány három évvel ezelőtt indította el a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot – az utóbbi évek legnagyobb oktatási célú beruházását -, amelynek megvalósítása során a határokon túl 47 milliárd forintot fordít gyermekintézmények építésére és fejlesztésére – tette hozzá, megjegyezve, hogy a program keretében 110 új óvoda épül, és több mint 700 újul meg. Jelezte, Kárpátalján 23 új óvoda épül és 120 óvoda újul meg, közte a most átadott ungvári városi óvoda, és mintegy negyven helyen létesül vagy épül újjá játszótér.

Fotó: Nemes János

Pánczél Károly nagyon fontosnak nevezte a feltételek megteremtését ahhoz, hogy a szülők vagy a gyermekek olyan óvodát vagy óvodai csoportot választhassanak, ahol magyar nyelven folyik a nevelés, mert később előnyben fogják részesíteni a magyar oktatási nyelvű iskolát, ami szerinte a szülőföldön maradás záloga is egyben. Emlékeztetett arra, hogy Kárpátalja egyik legnagyobb értéke a sokszínűsége, és az, hogy a térségben mindig békében éltek egymás mellett magyarok, ukránok, ruszinok, szlovákok. „Szeretnénk ezt az értéket megőrizni, hogy a magyarok megmaradhassanak a szülőföldjükön, Kárpátalján” – emelte ki, emlékeztetve arra, hogy – a gyermekek fontosságát szem előtt tartva – a magyar kormány eddig közel háromezer ukrán gyermeket üdültetett a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke beszédében örvendetesnek nevezte, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően gyors ütemben korszerűsödnek a magyar és magyar érdekeltségű óvodák Kárpátalján. Így Ungváron – mutatott rá – minden magyar családnak lehetősége van arra, hogy lakóhelyéhez közeli óvodába adja gyermekét, hiszen a városban hat gyermekintézményben vannak magyar csoportok. Egyúttal köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar kormánynak a kárpátaljai óvodafejlesztésekhez nyújtott támogatásért.

Fotó: Nemes János

Az óvodaátadást követően Pánczél Károly az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a NÖB rendszeresen látogat a határon túli magyar területekre, és a soron lévő mostani kárpátaljai út során a bizottság tagjai a különböző helyszíneken tájékozódnak arról, hogyan hasznosulnak a magyar kormány által nyújtott támogatások. „Meg fogunk tekinteni olyan, magyar munkaerőt foglalkoztató vállalkozásokat, amelyek sikeresen pályáztak az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Programon belül” – mondta, jelezve, hogy csütörtökön a NÖB küldöttsége részt vesz a magyar kormánytámogatással felújított családorvosi rendelő átadásán a Beregszászhoz közeli Zápszonyban.

MTI

 

Kapcsolodó cikkek